BIST 10.507
DOLAR 32,29
EURO 35,05
ALTIN 2.475,42
HABER /  GÜNCEL

Nereden buldun yasası geliyor

Geliri düşük harcaması yüksek olanları Maliye, özel takibe alıyor.

Abone ol Yeni Gelir Vergisi Kanunu ile birlikte, lüks yaşayana "Bunları nasıl ve neyle finanse ettin" diye sorulacak.

Komisyonların 15 Şubat’a kadar ek süre istediği çalışmalarda, yeni Gelir Vergisi Kanunu’nun ana hatları ortaya çıkárken, "gider bildirimi", "asgari gayri safi hasıla" ve "ortalama kár haddi" gibi vergi güvenlik müesseseleri, yeni kanuna girecek.

İKİLİ YAPI KURULACAK

Daha az madde ile daha anlaşılır ve basit bir yapıyı öngören yeni düzenlemede, sermaye kazançları ile diğer kazançların ayrı ayrı vergilendirildiği ikili (dual) bir yapı kurulacak. Buna göre, sermaye gelirleri sabit ve düşük oranlı, diğer kazançlar ile artan oranlı tarifeye tabi olacak. İkili sistemde, kár paylarında çifte vergileme de söz konusu edilemeyecek.

KREDİ KARTINA DA BAKILACAK

Gider bildirimi ile birlikte, yıl içindeki harcamalar o yıla ilişkin beyan edilen gelirle kárşılaştırılacak. Geliri düşük, harcaması fazla olandan bu durumu açıklaması istenecek. "Nereden buldun" dan farklı olarak servet yerine harcamanın sorgulanacağı yeni sistemde, kredi kartı dahil yüksek harcaması bulunanlardan, 5 yıldızlı otellerde kalanlardan, özel hizmetçisi, yatı, uçağı, son model uçağı olanlardan beyan ettiği gelir ile yaşam standardı arasında büyük fark bulunanlar, mercek altına alınacak. Bu kişilere, "Bu harcamaları nasıl finanse ettin? Bu şekilde nasıl yaşayabiliyorsun?" diye sorulacak.

BEYANLAR KARŞILAŞTIRILACAK

"Asgari gayri safi hasıla" ile işletmelerin belli dönemdeki hasılatına göre, bir yıllık tahmini hasılata ulaşılıyor. Kár marjı da düşülerek, bu hasılata uygun beyanda bulunup bulunmadığına bakılıyor. "Ortalama kár haddinde" ise aynı sektörde faaliyet gösteren firmaların satış miktarına göre ortalama kár oranları belirleniyor. Buna göre de ortalama kár haddine ulaşılarak, beyanlarla kárşılaştırma yapılıyor.

KÜÇÜK ESNAFA MUAFİYET

Yeni gelir vergisi kanununda, basit usulde vergilendirmeye son verilmesi öngörülüyor. Esnaf odalarının kárşı çıktığı ve 900 bin dolayında esnafı ilgilendiren düzenlemeye göre, ayakkabı boyacısı, ayakkabı tamircisi ve berber gibi getirilecek limitlerin altında gelir elde eden küçük esnaf için "vergiden muaf esnaf belgesi" düzenlenecek. Bu şekilde, söz konusu grup vergiden muaf tutulacak. Diğer mükellefler ise gerçek usulde vergiye geçirilecek. (Hürriyet)