BIST 10.614
DOLAR 32,21
EURO 34,94
ALTIN 2.430,85
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Nejat İşlerin yıldızı parlıyor...

Radoslav Spassov’un yönettiği ‘Çalıntı Gözler’, Yaka Film - Gala Film tarafından vizyona çıkarıldı.

Abone ol

Radoslav Spassov’un yönettiği ve Nejat İşler, Vessela Kazakova ile Valery Yordanov’un oynadığı ‘Çalıntı Gözler’ (Otkrandanati Ochi - Stolen Eyes), Bir Film dağıtımıyla Yaka Film - Gala Film tarafından vizyona çıkarıldı.

Bir Bulgaristan - Türkiye ortak yapımı olan ve 80’lerde Bulgaristan’da yaşayan Türk azınlığın maruz kaldığı trajediyi konu olan “Çalıntı Gözler - Otkrandanati Ochi” Bulgaristan tarafından En İyi Yabancı Film Oscar adayı olarak gösterildi. Ortak yapımcılığını Kerem Altuğ ve Atilla Yücer’in gerçekleştirdiği, başrollerinde ünlü oyuncu Nejat İşler’in de bulunduğu film uluslararası arenada büyük beğeni ile karşılandı. Geçtiğimiz yıl içinde 20’den fazla film festivaline davet edilen, Rusya, Almanya ve Sırbistan’daki festivallerde ödüle değer bulunan film şimdi de Türkiye sinemalarında.
 
Bulgaristan’da gösterime girdiğinde, milliyetçi kanatta büyük tepki uyandıran film, yüzyıllardır birarada uyum içinde yaşayan insanların kamplaştırılmasını, uygulanan politikalarla birbirlerine düşman edilmelerini ve ait oldukları topraklara yabancılaştırılmalarını çok yalın bir dille anlatıyor.

İsimleriyle birlikte geçmişlerinden ve kültürlerinden sökülüp alınmaya çalışılan Türk azınlığın hikayesini anlatan film, yakın döneme damgasını vurmuş acı dolu bir öyküyü büyük bir tarafsızlıkla anlatmayı başarıyor.

FİLMİN ÖYKÜSÜ
Yıl 1984. Ülkedeki komünist rejim Türk azınlığı asimile etmek için sert uygulamalara başlar. Ülkede yaşayan Türklerin isimleri zorla değiştirilir ve Türkçe konuşmak yasaklanır. Giderek artan baskıya dayanamayan on binlerce Türk çareyi göç etmekte bulur. Tüm ailesi Türkiye’ye yerleşmeye karar veren Ayten öğretmen ise, geçmişinden ve kendini ait hissettiği topraklardan kopmak istemez ve Bulgaristan’da kalmaya karar verir.

Geride sadece dedesinin kaldığı köyüne dönen genç kadın, daha önce de bir kaç kez yollarının kesiştiği İvan’ı kendisini beklerken bulur. Vicdan azabı, bağışlanma, aidiyet ve memleket kavramları üzerine benzersiz bir deneme olan “Çalıntı Gözler” yakın tarihimize damgasını vurmuş bir olaya tarafsız bir yaklaşımla anlatan çarpıcı bir yapım.

ÖDÜLLER
En İyi Uzun Metraj Bulgar Filmi KODAK Ödülü -Sofya Uluslararası Film Festivali 2005 En İyi Kadın Oyuncu Ödülü “The Silver St. George”da Vessela Kazakova - 27’nci Moskova Uluslararası Film Festivali 2005 - Rusya 12’nci Uluslararası Film Festivali “Palic”te İzleyici Ödülü- 2005 Sırbistan ve Karadağ 15’inci Kültürler Arası İletişim Film Festivali Cottbus’ta DIALOG Ödülü -2005 Almanya

“BALKANLARIN ROMEO VE JULIET’İ”
Sayın Terzieva, İvan ve Ayten yaşamış kişiler, bu olay yaşanmış bir hikaye. Bu hikayeyi ilk ne zaman duydunuz?
- Çok önceden duymuştum. 15 yıl falan önceydi. Ama sormamı istemedikleri için ayrıntıları öğrenememiştim. Amacımız bu yılları doğru şekilde, ama yaraya tuz basmadan anlatmaktı. Ve şunu hatırlatmak istedik, affetmek mümkündür ama unutmak asla.

Sizce bahsettiğiniz yara hala taze mi?
- Tabi ki hâlâ hissediliyor. Ama yarayı tedavi ettik, bu yüzden şu anda birlikte iyi anlaşıyoruz. Ben Bulgar etnik modelinin başarısını çok dini olmamasına bağlıyorum.

Siz de bir Hıristiyan’la evlisiniz…
Eşimin ailesi için bu evliliği kabullenmek benimkilere nazaran daha kolay oldu. İnsanlar aralarında ideoloji duvarı olduğunda birbirlerine yaklaşmakta zorluk yaşıyorlar. Bunun önüne geçildiği anda yanlış anlaşmalar ve nefreti de öldürmüş olacağız.

Bulgar oyuncuların yanında Türk oyuncu Nejat İşler de filmde mükemmel bir performans sergilemiş. Filme nasıl adapte oldu?

Türk yapımcılarımıza teşekkür etmeliyim o konuda. Nejat İşler’in ülkesinde ünlü bir yıldız olduğunu belirteyim öncelikle. Onun bu kadar ünlü olduğunu Tatul köyüne gidince fark ettik. İnsanlar onunla fotoğraf çektirip imza almak için yarıştılar. Vessela Kazakova ve Valery Yordanov da açık yüreklilikle oynadılar. Her ikisi de çevre köylerde gezinip hikayeyi derinlemesine öğrendiler.


Nejat İşler

Filmin künyesi
Yönetmen: Radoslav Spassov
Senaryo: Nery Terzieva ve Radoslav Spassov
Görüntü Yönetmeni: Plamen Somov
Kurgu: Boyka Popova
Yapımcılar: Kerem Altuğ, Atilla Yücer, Galina Toneva, Kiril Kirilov
Yapım Yılı ve Ülkeleri: 2005 Bulgaristan - Türkiye
Süre: 111 Dakika
Dağıtım: Bir Film
Yapım: Yaka Film, Gala Film

Oyuncular:
Vessela Kazakova
Valery Yordanov
Nejat İşler