BIST 10.632
DOLAR 32,24
EURO 34,97
ALTIN 2.430,19
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

İzleyelenleri etkisi altına alıyor!

Rob Marshall’ın yönettiği ‘Bir Geyşanın Anıları’ Warner Bros. tarafından gösterime sokuldu.

Abone ol

Anıları (Memoirs of a Geisha) Rob Marshall’ın yönettiği ve Ziyi Zhang, Ken Watanabe, Michelle Yeoh ile Koji Yakusho’nun oynadığı ‘Bir Geyşanın Anıları’ (Memoirs of a Geisha), Warner Bros. tarafından gösterime sokuldu. 

Hikaye, İkinci Dünya Savaşı öncesinde, yoksul bir ailenin çocuk yaştaki kızlarını hizmetçi olarak çalışması için geyşa evine göndermeleriyle başlar. Tehlikeli rakiplerine rağmen küçük kız, geyşa Sayuri olarak bir efsaneye dönüşür. Güzel ve işinin ustası Sayuri, en güçlü erkeklerini cezbeder. Ancak sahip olamayacağı tek adama olan gizli aşkını bir türlü aklından çıkaramamaktadır.

“Benim dünyam hassas olduğu kadar da yasaktır; gizemleri olmadan, ayakta kalamaz.”

1997’de, yazar Arthur Golden başarılı romanı ‘Memoirs of a Geisha / Bir Geyşanın Anıları’nda okurlarına gizemli bir dünyanın insanın kanına işleyen ve güçlü hikayesini sundu. Sürükleyici romantik destan iki yıl boyunca The New York Times’ın best-seller listesini işgal etti. İngilizce baskısı dört milyondan fazla satan kitap, 32 dile çevrildi. Oscar adayı yönetmen Rob Marshall (“Chicago”), yapımcılar Douglas Wick & Lucy Fisher ve Steven Spielberg, başarılı uluslararası oyuncu kadrosu ve ödüllü kamera arkası ekibiyle bu büyüleyici öyküyü beyazperdeye taşıdılar.

FİLMİN ÖYKÜSÜ
Bugün bile güçlü bir büyü yaratan gizemli ve egzotik bir dünyada geçen hikaye İkinci Dünya Savaşı’ndan bir yıl önce, Japon bir kız çocuğunun bir geyşa evinde hizmetkar olarak çalışmak üzere beş parasız ailesinden kopmasıyla başlar. Neredeyse ruhunu paramparça eden hain rakibine karşın, küçük kız efsanevi geyşa Sayuri olur. Güzel ve başarılı Sayuri o dönemin en güçlü erkeğini avucuna alır, ama ulaşamadığı bir adama duyduğu gizli aşkı hiçbir zaman ardında bırakamaz.

 YAPIM HAKKINDA
“Bir Geyşanın Anıları”nın esas çekimleri geçtiğimiz sonbaharda Sony Pictures’a ait Culver City platosunda, Ken Watanabe’nin yönettiği bir kutsama töreniyle başladı ve Japonya’nın Shizuoka bölgesinde yağmurlu gökyüzünün altında tamamlandı.

 
 

İlk sahneler Nitta’ya (Nitta bir ailenin adı) ait ‘okiya’da, yani hikayenin büyük bölümünün geçtiği hayali geyşa evinde çekildi. Korkmuş ve bitkin haldeki genç Chiyo (Suzuka Ohgo), buz gibi bir adam Bay Bekku (Thomas Ikeda) tarafından ‘okiya’nın kapısına bırakılır. Teyze (Tsai Chin), eve götürdüğü küçük kızı yetiştirmesi için Anne’ye (Kaori Momoi) teslim eder. Böylece, evinden ve sevdiklerinden uzakta, Chiyo’nun yeni yaşamı başlar.

Marshall ve ekibi filmin egzotik ve karmaşık dünyasını Los Angeles’ta üç ayrı platoda yarattı. Ekip dönemin geyşa mahallesini baştan sona inşa etti; eski caddeleri yeniden yarattı; hatta California’ya bağlı Ventura County’de büyük bir çiftlikte yılan gibi kıvrılan bir nehir bile yarattı.

Ekip, Okiya’daki ritüellerle dolu yaşamın yanı sıra, lüks partileri bahar şenliği dans konserlerini, kalabalık cadde sahnelerini, bir sumo maçını, resmi bir çayevi eğlencesini, Sayuri ile Hatsumomo arasındaki şiddetli kavgayı, bir kasabanın savaş dönemi uğraşlarını ve o kasabanın savaş sonrası değişimini hayata geçirdi.

Yapım ekibi, Kuzey California’ya geçtikten sonra Sacramento Demiryolları Müzesi’nde, California Altına Hücum ülkesindeki Amerikan Nehri’nde ve kıyı bölgesindeki kayalık uçurumlarda çekim yaptı.

GEYŞA SÖZLÜĞ܅
 Arigato gozaimasu - “Teşekkür ederim”
 Danna - bir geyşanın masraflarını karşılayan daimi erkek müşterisi
 Gei - “sanat”
 Hanamachi- bir şehirdeki geyşa mahallesi
 Kaburenjô - bir geyşa bölgesinde, geyşalığın okulunu, tiyatrosunu ve kayıt bürosunu barındıran bina
 Kampai -Japon kadeh kaldırışı
 Konnichiwa - “Merhaba”
 Maiko -çırak geyşanın Kyoto’daki adı
 Miyako - eski başkent
 Obi - kimononun beline sarılan dekoratif kuşak
 Okâsan - geyşa evinin “anne” denilen idarecisi
 Okiya - geyşa evi
 O-nêsan -abla geyşa
 Shamisen - uzun süredir geyşa dünyasıyla özdeşleşen üç telli çalgı