BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Nefesler kesildi dünya bu anı bekledi

NASA'nın 9 yılda 3 milyar mil yol kat eden uzay aracı, Plüton'a en yakın noktadan ilk fotoğraflarını dünyaya ulaştırdı.

Abone ol
NASA'nın uzayda 9 yıldır seyahat eden uzay aracından ilk görüntü bugün dünyaya ulaştı. Uzay aracının Plüton'a en yakın uçuş noktasından geçtiği fotoğraflar ise bilim insanlarını heyecanlandırdı. NASA'nın sosyal medya hesaplarından paylaşılan fotoğraflarda Plüton'un üzerinde kalp şekli beliriyor. İşte o anlar;

Plüton gezegeninin yüzeyine şu ana kadarki en yakın uçuşunu yapan NASA'nın uzay aracı New Horizons'tan ilk fotoğraf geldi. NASA'nın 'görkemli Plüton'dan önizleme' başlığıyla paylaştığı fotoğrafın altına şu not düşüldü:

"Cüce gezegen, 9 yıldır 3 milyar mil yol kat eden New Horizons uzay aracımız aracılığıyla dünyaya bir aşk notu gönderdi. Bu fotoğraf, bugün yapılacak en yakın uçuştan önce alınan son ve en detaylı görüntü."
 
New Horizons, güneş sistemindeki yolculuğuna 19 Ocak 2006'da Florida'daki Cape Canaveral uzay üssünden saatte 58 bin 536 kilometre hızla ilerleyerek başlamıştı.

nasa-fotograf.jpg 
 
 
 
UZAYDAKİ BÜYÜK GİZEM
 
Mars ve Jüpiter'i geçen New Horizons Plüton'a 12 bin kilometre yaklaşacak. 9 yıllık misyonun sonuna gelen New Horizons 1930 yılındaki keşfinden bu yana gizemini koruyan Plüton ile ilgili bugüne kadarki en detaylı görüntülerini geçecek.
 
Plüton'un daha önceki görüntülerini Hubble Uzay Teleskobu çekmişti.

nasa.20150714182614.jpg
 
VERİLERİN DÜNYA'YA GÖNDERİLMESİ 16 AY SÜRECEK
 
New Horizons'ın topladığı verileri Dünya'ya geri göndermesi de zorlu olacak. Uzay aracının  Plüton'dan elde ettiği  bilimsel verileri dünyaya göndermesi tam 16 ayı bulacak.
 
New Horizons'ın, dünyadan yaklaşık 4,5 milyar kilometre uzaklıktaki Plüton'a seyahati tam 9 yıl sürdü.
 
Bu seyahat,  dünyanın çevresinde tam 120 bin 477 kez dönülmesiyle eşdeğer.
Projenin Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'ya  maliyetiyse 720 milyon doları buluyor.
 
NASA: PLÜTON SANILANDAN DAHA BÜYÜK ÇIKTI
 
NASA'nın 'New Horizons' adlı uzay aracı, Plüton'un çapını 2 bin 370 kilometre olarak hesapladı. Misyon Başkanı Alan Stern, bilim adamlarının beklediğinden daha büyük çıkan bu 'cüce gezegenin', Kuiper Kuşağı nesneleri arasında lider konumda olduğunu söyledi.
 
Stern, "Plüton'un çapını ölçmek için 3 farklı yöntem kullandık. Bunun için atmosfere sahip olmayan Charon'u örnek ve dayanak noktası olarak kullandık. Plüton'un beklediğimizden daha büyük çıkması, bizim için sürpriz oldu" diye konuştu.
 
Plüton'un net çapının 2370 kilometre olduğunu belirten bilim adamı, Güneş Sistemi'nin 'yapı' döküntüsünden oluşan dev bulut şeklindeki Kuiper Kuşağı'ndaki nesneler arasında hangisinin daha büyük olduğu tartışmalarına son verildiğini ifade etti.
 
Plüton'un bu alandaki en büyük rakibi, çapı 2 bin 336 kilometre olan cüce gezegen Erida'ydı. Neredeyse tüm bilim adamları, dünyadan yapılan ölçümlere dayanarak, Plüton'un Erida'dan küçük olduğunu sanıyordu. New Horizons ile yapılan ölçümler, gerçeğin aslında böyle olmadığını ortaya koydu.
 
New Horizons, yarın misyonunun en önemli aşamasına geçerek, uzay aracı Plüton ve uydusuna yaklaşacak. Bu randevu sırasında araç, dünya ile iletişimini keserek tüm dikkatini cüce gezegen ile eşini incelemeye verecek.
 
Uzay aracının Plüton etrafında dönen mikro asteroitlerle çarpışma ve devre dışı kalma olasılığı 10 binde bir. Bunun olmayacağından emin NASA uzmanları, bu tehdidin önümüzdeki uzay şovuna gereken 'drama unsurunu' kazandırdığı esprisini yapıyorlar.