BIST 10.104
DOLAR 32,38
EURO 34,71
ALTIN 2.403,69
HABER /  GÜNCEL

Demirtaş: PKK, Türkiye'ye karşı silah bırakmalı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "PKK, kesinlikle Türkiye'ye karşı silah bırakmalıdır" dedi. "Benim çağrım çözüm deği" diyen Demirtaş, "Öcalan, hangi şartlarda yapacağını açıkladı. Dolmabahçe mutabakatı bunun içindi" diye konuştu.

Abone ol

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dün gece canlı yayına çıktığı televizyon kanalında "PKK kesinlikle Türkiye'ye karşı silah bırakmalıdır" dedi.

Demirtaş, şöyle devam etti: "İnanarak, yürekten söylüyorum laf olsun diye değil. Ama benim çağrım çözüm değil ki. Kim yaparsa bırakacak Abdullah Öcalan. O da hangi şartlarda yapacağını açıkladı. Dolmabahçe mutabakatı bunun içindi. KCK son açıklamasında bunu ifade ediyor."

'PKK'yı tehdit olmaktan çıkarmanın yolunun müzakere olduğunu' belirten Demirtaş, "Bizim çağrımıza kalmış olsa sabah kalkar akşama kadar çağrı yaparım. Çağrıyla olacak iş değil. Partilerin yaptığı çağrı vicdan rahatlatmadır" dedi.

TIKLAYIN: GÖRGÜ TANIKLARI ARDAHAN SALDIRISINI ANLATTI

PKK'nin şehir yapılanması KCK, "Türk devleti Özgürlük Hareketimizin demokratik siyasal çözümdeki ısrarını ve ateşkes konusundaki titiz yaklaşımını istismar ederek karakol, yol ve baraj yapımlarını hiç durdurmamış, özellikle seçim sürecindeki dikkatli ve sabırlı yaklaşımımızı fırsat bilerek bu yönlü çalışmalarını hızlandırmıştır" açıklaması yapmıştı.

Demirtaş, açıklamaya dair "KCK bu gibi durumlarda daha sabırlı davranmalı" ifadelerini kullandı.

Suriye'nin kuzeyinde yaşananlarla ilgili Demirtaş, "Ordu oraya gideceğine siyasetçiler gitmeli. Sınırların güvenliği PYD ile daha mümkün olur. Ancak PYD de de şunu görmeli Türkiye'siz olmaz. Türkiye'nin ve PYD'nin çözümü yeni bir Suriye'ye hizmet etsin" diye konuştu ve ekledi:

"Kürtlerin derdi bölünmek değil, haksızlıklar bitsin isteniyor. Ayrı bir devlet kuralım demiyoruz, birlikte yaşayalım ama özgürlükleri genişletelim. Türkiye'deki Kürt sorununun çözümü için kabaca ilkesel çözümümüz bu."

'AKP-CHP koalisyonu olası'

HDP Eş Genel Başkanı, koalisyon görüşmelerine dair de 'AKP ile CHP koalisyonunun daha olası olduğunu' ifade etti.

Demirtaş, koalisyon pazarlıklarına ilişkin sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim üç temel ilkemiz var. Demokrasi, adalet ve barış. Türkiye'de hükümet kurulacaksa bu ilkelere azami uygun olsun istiyoruz. ŞU anda AKP-CHP daha büyük olasılık olarak görülüyor. Koalisyon kurar ve HDP'nin bu ilkelerine temas eden bir programla çıkarlarsa böyle bir hükümetin çalışmasını kolaylaştırırız. AKP-MHP de buna dahil. Bizim düşmanlık yapma meşruiyetini sorgulama hakkımız yok."