BIST 9.627
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.496,03
HABER /  GÜNCEL

Necdet Özel ABD'den ne isteyecek?

Genelkurmay Başkanı Özel, bugünkü zirvede ABD'li mevkidaşı Dempsey'ye 'Anlık istihbarat süresini 24 saate çıkarın' diyecek

Abone ol

Türkiye'nin PKK'ya karşı ABD'den sağladığı anlık istihbarat toplama süresinin 24 saate çıkarılması talebini Özel Dimpsey'e karşı bir kez daha yineleyecek.

Suriyeli mülteciler, bunların arasına terörist unsurların sızma olasılığına karşı alınacak önlemler ve Esed rejiminin düşmesi halinde meydana gelecek risklerin, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel arasında bugün başlayacak görüşmelerin ağırlıklı gündem maddeleri olması bekleniyor.

Taraflar arasında ele alınması beklenen eşit ağırlıktaki bir diğer gündem maddesi ise Ankara’nın, PKK ile mücadelesinde Washington’dan talep ettiği destek. Ele alınacak konular arasında, mülteci akınına uğrayan Türkiye’nin, bundan sonra gelecek mültecilere kendi topraklarında yardım sağlanması için tampon bölge kurulması yönündeki talebi de var.

Ancak Martin Dempsey, kısa süre önce yaptığı açıklamada, tampon bölgenin Esed rejiminden gelebilecek misilleme nedeniyle taşıdığı askerî risklere dikkat çekerek, Ankara’nın bu önerisine Washington’un sıcak bakmadığını dillendirmişti.

Orgeneral Özel’in, PKK ile çatışmaların Türkiye toprakları içinde en üst düzeye çıktığı bu dönemde, Orgeneral Dempsey’den ABD’nin, Kuzey Irak’taki PKK hedeflerinin tesbitinde kritik olan anlık istihbarat toplama süresini 24 saate çıkartması talebini yinelemesi bekleniyor.

U2 FAALİYETİ SONLANDIRILMIŞ

Diğer yandan, ABD’nin, Türkiye’ye anlık istihbarat desteği sağladığı bir diğer vasıta olan U2 casus uçaklarının faaliyetlerini, Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmeleriyle birlikte 1 Ocak itibariyle sonlandırdığı ortaya çıktı. Suriye bağlamında ise, bir süredir NATO müttefiklerinin, Türkiye’nin, Ege’de Yunanistan’a karşı yığınak yaptığı askerî gücünün bir bölümünü yakın tehdit oluşturan güneye, Suriye sınırına kaydırması gerektiğini tavsiye ettikleri belirtiliyor.