BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Naylon fatura affında geri adım

Maliye Bakanı Unakıtan, son 5 yıldaki vergi incelemelerinin ortadan kalkması değişikliğinde geri adım atıldığını söyledi.

Abone ol

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yurt dışındaki Türk vatandaşlarının birikimlerini Türkiye'ye getirmek amacıyla hazırlanan tasarıya, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda eklenen "son beş yılda başlayan vergi incelemelerinin ortadan kalkması" değişikliğinden geri adım atacaklarını açıkladı.

CHP, bu düzenlemenin, naylon fatura nedeniyle yargı sürecinde olan Unakıtan'a af getirdiğini savunmuştu.

Unakıtan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'da 2009 yılı bütçe görüşmelerinin ardından bazı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yurtdışından para akışını sağlayacak tasarıya eklenen "son beş yılda başlayan vergi incelemelerinin ortadan kalkacağı" düzenlemesinden geri adım atmayacaklarına ilişkin sorusuna Unakıtan, şu yanıtı verdi:

"Evet, komisyonda da konuşulmuştu. Oradaki vergi incelemelerine ilişkin düzenlemede hali hazırda devam eden incelemelerle ilgili de birşey söylenmiş. 'Mevcut incelemeleri bırakacağız' diye birşey. Ben tartışılırken, 'bakacağım' demiştim. Baktım hakikaten olmaz yani. Genel Kurul'da bir takım değişiklikler yapılabilir. O madde veya başka bir madde birşey diyemem ama değişiklik çalışması yapıyoruz. Genelkurulda değişiklik olabilir."

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi de Milliyet'in konuya ilişkin sorusu üzerine, "Getirilen yeni düzenlemeye göre naylon faturası tespit edilmiş ve incelemesi sürmekte olan kişi fatura nedeniyle aldığı KDV kadar bir nakdi bankaya yatırdığında yüzde 2 vergisi ödeyecek ve sorumluluktan kurtulacak. Ceza davası varsa bu da düşecek. Bu kabul edilemezdi. AKP'lilerle konuştuk. Genel Kurul'da çıkaracaklar" diye konuştu. Tasarı Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülürken Hamzaçebi, yapılan değişiklikle Unakıtan hakkında bir finans kuruluşunun yöneticisiyken yapılan işlemler dolayısıyla başlayan yargı sürecinin de durdurulacağını savunmuş.

Milliyet