BIST 9.092
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.326,53
HABER /  DÜNYA

Nato üyeleri Türkiye'yi koruyacak

Rasmussen güvence verdi.

Abone ol

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Türkiye’nin güney sınırında yaşanan gelişmelere ilişkin NATO'nun müdahalesinin mümkün olmadığını blirterek, NATO üyelerinin Türkiye'yi şiddetin ülkeye sıçraması halinde koruyacaklarını söyledi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, üç günlük resmi temaslar için geldiği ABD'nin başkenti Washington'da Atlantic Council adlı düşünce kuruluşunda konferans verdi.

Rasmussen, NATO'nun Ukrayna, Suriye ve Irak gibi krizlere karşı ivedilikle yanıt verebilmesini sağlayacak yeni bir eylem hazırlık planının 4-5 Eylül’de Galler'de gerçekleştirilecek zirvede ele alınacağını kaydetti. Özellikle savunma harcamalarının artırılması konusunun zirvenin önemli başlıkları arasında yer alacağını ifade eden Rasmussen, NATO'nun 28 üyesinin de gayrisafi yurt içi hasılalarının (GSYİH) yüzde 2'sini savunmaya harcamaları gerektiğini dile getirdi.

Rasmussen, savunma harcamaları GSYİH'nin yüzde 2'si ve üzerinde olan ABD, İngiltere ve Yunanistan'a son olarak Estonya'nın da katıldığı bilgisini vererek Türkiye, Polonya, Romanya, Letonya, Litvanya'nın da 2020 yılına kadar bu yüzdeyi artıracaklarını taahhüt ettiklerini hatırlattı. Rasmussen, "Bazı Avrupa uluslarının daha fazla yapabileceğini ve yapması gerektiğini söyleyen ilk kişi ben olmalıyım. NATO istikrarsızlığa karşı bir sigorta poliçesidir. Tüm üyeleri primlerini ödemek zorundadır ve bu prim kısa bir süre önce yükseltildi" diye konuştu.

''SAVUNMA HARCAMALARINI ARTTIRMAK GEREKLİ BİR HAL ALDI''

Zor günler geçiren Avrupa ekonomilerinin yeniden büyümeye başladığını ifade eden Rasmussen, "Savunma harcamalarını artırmak hiçbir zaman kolay değildir. Ancak karşı karşıya olduğumuz tehditler göz önünde bulundurulursa bu gerekli bir hal aldı" ifadesini kullandı.

Türkiye’nin güney sınırında yaşanan gelişmelere de değinen Rasmussen, NATO'nun Irak veya Suriye'ye müdahale etmesinin pek mümkün olmadığına işaret ederek, NATO'nun üyeleri Türkiye'yi şiddetin bu ülkeye sıçraması halinde koruyacaklarını ifade etti.

BEYAZ SARAY'DA OBAMA İLE GÖRÜŞECEK

NATO Genel Sekreterliğine 2009'da getirilen Danimarka'nın eski Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in 4 yıllık görev süresi üye ülkelerin onayıyla 1 yıl daha uzatılmıştı. Görevini Galler'de yapılacak NATO zirvesinin ardından Norveç'in eski Başbakanı Jens Stoltenberg'e devredecek Rasmussen, Washington’daki temaslarının ikinci gününde Beyaz Saray'da ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya gelecek. NATO Zirvesi'nin hazırlıklarını Obama ile istişare edecek Rasmussen'in ayrıca Ukrayna konusunu da ele alacağı kaydedildi.