BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

NASA'ya göre tek çare 'dua etmek'

İzlediğimiz bilimkurgu filmler gerçek olma ihtimali değerlendiriliyor. NASA hiç de iç açıcı olmayan bir açıklama yaptı.

Abone ol

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) başkanı Charles Bolden, Rusya’nın Çelyabinsk kenti üzerinde patlayan meteorun neden olduğu paniğin ardından hiç de iç açıcı olmayan bir açıklama yaptı. Bolden, “New Yok üzerine büyük bir meteor geldiğini görürseniz sadece dua edin” dedi.

Rusya’nın Çelyabinsk kenti üzerinde 15 Şubat sabahı patlayan 500 kiloton gücündeki meteor, binlerce kişinin yaralanmasına, sayısız binanın da hasar görmesine neden olmuştu. Yerdeki gelişmiş radar sistemlerinin tespit edemediği meteorun neden olduğu paniğin ardından, kozmik tehditlere karşı alınması gereken önlemler de gündeme geldi.

YAPABİLECEĞİMİZ TEK ŞEY DUA ETMEK 

NASA Başkanı Charles Bolden’ın yaptığı açıklama ise önlem alınmasından çok, kamuoyunu daha da endişeye sürükleyecek cinsten. Bolden, Dünya’ya çarpma potansiyeli bulunan asteroitlere karşı ABD’lilerin veya dünyanın geri kalanındaki insanların yapabileceği tek şeyin ‘dua etmek’ olduğunu ifade etti.

Çelyabinsk’in üzerinde, 10 bin metre yükseklikte patlayan meteorun saatler sonrasında, yine 15 Şubat günü, 2012 DA14 adı verilen asteroit sadece 27 bin km öteden Dünya’nın yanından geçti.

GÜNEŞ SİSTEMİNDE SANILANDAN ÇOK DAHA FAZLA TEHDİT İÇEREN CİSİM VAR

Bolden, Çarşamba günü ABD Kongresi’nde vekillerle NASA’nın bütçe planlaması için bir araya geldi. Demokrat Parti vekili Eddie Johson, ‘en son gelişmelerin, Güneş Sistemi’nde sanılandan çok daha fazla tehdit oluşturan kozmik cisim bulunduğunu gösterdiğini’ belirtti.

YIKICI ETKİLER DOĞURAN METEOR ÇARPMALARI OLABİLİR

Reuters’ın haberine göre, görüşmede yer alan ABD Temsilciler Meclisi Bilim Komitesi Başkanı Lamar Smith’de, “Geçtiğimiz ay yaşanan gelişmelerin yıkıcı etkiler doğurmaması sadece ilginç birer tesadüf” ifadesini kullandı.

Smith, Dünya’yı korumak için ne gibi projeler yürütüldüğünü ve yeni projeler için ne kadar para gerektiğini belirlemek için bir oturum yapılacağını belirtti.