BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

NASA'nın yeni hedefi Güneş! Dokunmaya hazır mısınız?

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Güneş'e düzenlenecek tarihi bir görevi resmen duyurdu. Buna göre 'Parker Solar Probe' isimli uzay aracı, Güneş'in atmosferine dalacak ilk insan yapımı nesne olacak.

Abone ol

NASA (Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi) dünkü basın açıklamasında, Güneş'in atmosferine düzenlenecek tarihi görevini resmen duyurdu. Uzay ajansının "Güneş'e dokunacağımız ilk görev" olarak tanımladığı 'Parker Solar Probe' isimli uzay sondası 2018'in Ağustos ayında uzaya fırlatılacak. Güneş atmosferine dalış yapan ilk insan yapımı nesne olarak tarihe geçmesi beklenen uzay sondasının, Güneş'in bilinmeyenlerini ortaya çıkarmak adına devrim niteliğinde gözlemlere imza atması planlanıyor.

'GÜNEŞ'E DOKUNMAK'

Parker Solar Probe, Güneş'in atmosferine giriş yapacak ilk uzay aracı olacağı için NASA söz konusu görevi 'Güneş'e dokunmak' olarak tanımlıyor. Ancak uzay aracının Güneş yüzeyine yaklaşması mümkün olmayacak. Güneş'in taç küre olarak bilinen atmosferinin en dış katmanına giriş yapacak olan Parker Solar Probe, yüzeyden yaklaşık 5.9 milyon kilometre uzaklıkta bulunacak.

REKOR 7'YE KATLANACAK

Güneş'e en çok yaklaşan insan yapımı nesne rekoru NASA'nın 1976'da uzaya fırlattığı Helios 2'ye ait olarak biliniyor. Güneş'e Merkür'den daha çok yaklaşmış olmakla ün kazanan Helios 2, Güneş yüzeyine yaklaşık 43 milyon kilometre yaklaşabilmişti. Parker Solar Probe'un Güneş'e, Helios 2'den tam 7 kat daha fazla yaklaşması bekleniyor.

TARİHİN EN HIZLI İNSAN YAPIMI NESNESİ OLACAK

Uzay araştırmaları tarihindeki en zorlu görevlerden biri olarak gösterilen bir yolculuğa çıkacak olan Parker Solar Probe, Güneş etrafındaki yörüngesinde yaklaşık 1400 derecelik sıcaklıkta ekstrem koşullarda gözlem yapacak. Gelecek yılın ağustos ayında uzaya fırlatılması planlanan Parker Solar Probe'un, 2025 yılına kadar tam 24 kez yakın geçiş gerçekleştirmesi planlanıyor. Güneş etrafındaki bir tam yörüngesini 88 günde tamamlayacak olan uzay aracı, Güneş'e en çok yaklaştığı sırada saatte tam 724.000 kilometrelik bir hıza ulaşarak tarihin en hızlı insan yapımı nesnesi olacak. Rekorun şu anki sahibiyse geçtiğimiz yıl Jüpiter'e ulaşan Juno. Juno ilk yakın geçişi sırasında saatte yaklaşık 265.000 kilometre hıza ulaşmıştı.