BIST 10.269
DOLAR 32,23
EURO 34,75
ALTIN 2.436,06
HABER /  GÜNCEL

Muvazzaf subaylar sivilleşiyor mu

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne muvazzaf subay yetiştiren Kara Harp Okulu tarihinde bu yıl bir ilke imza atıldı...

Abone ol

Kara Harp Okulu tarihinde ilk kez askeri liseden gelen öğrencilerin sayısı, düz liselerden gelen öğrencilere göre azınlıkta kaldı. Okula bu yıl giren 850 öğrencinin yüzde 70'i sivil liselerden geldi... Yüzde 30'u ise askeri liselerden.

Akşam gazesinin haberine göre Harbiye'nin yerleşik geleneklerini yıkan bu yılki uygulamanın nedeni henüz netlik kazanmadı. TSK'nın ihtiyaçları dikkate alınarak Kara Harp Okulu'na öğrenci gönderen askeri liselere her yıl 800'ün üzerinde öğrenci kaydediliyor.

850 ÖĞRENCİDEN 550'Sİ DÜZ LİSELERDEN ALINDI

Bu yıl okula giren 850 öğrenciden 300 kadarı Kuleli ve Maltepe askeri liselerinden. Sayıları 550 civarında olan diğer öğrenciler ise sivil lise mezunları arasından alındı. Sivil liselerden gelen öğrencilerin oranının yüzde 70'e ulaşması Kara Harp Okulu tarihinde ilk kez yaşanıyor.



GELEN ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 25'İ KIZ

Kara Harp Okulu'na 'pozitif ayrımcılık' ilkesi doğrultusunda, 2004'ten bu yana her yıl sivil lise mezunu 20-25 civarında kız öğrenci alınıyordu. Sivil liselerden gelen erkek öğrencilerin sayıları ise yok denecek kadar azdı.

Kara Harp Okulu, bu yıla kadar öğrenci ihtiyacının tamamına yakınını İstanbul'daki Kuleli Askeri Lisesi ile İzmir'deki Maltepe Askeri Lisesi'nden karşılıyordu. Kuleli ve Maltepe Askeri liseleri, her yıl toplam 800 civarında mezun veriyor.

 Askeri liseye girerken imzalanan sözleşmeye göre, okuldan ayrılmak veya Kara Harp Okulu'na devam etmeyen öğrencilerin aileleri yaklaşık 50 bin TL tazminat ödüyor.