BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,70
ALTIN 2.446,19
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

ÖTV fırsatını kaçıranlar için...

ÖTV indiriminin sona ermesinin ardından araba satışları bıçak gibi kesildi... Bir çok firmanın yeni bir indirim dalgası başlatması bekleniyor.

Abone ol

Eylül ayında yüksek satış rakamına ulaşan otomobil bayileri, ÖTV indirimi sonrası satışların durması nedeniyle fiyatların kendiliğinden Eylül ayındaki seviyeye düşeceğini öngörüyor.

En çok satan Renault, Hyundai, Fiat ve Ford firmalarının bayilerinde yaptığı araştırmaya göre, ÖTV indiriminin 30 Eylülde sona ermesi nedeniyle, Eylül ayı boyunca piyasa değerinin 2-3 bin lira altında otomobil sahibi olmak isteyen kişiler otomobil bayilerini doldurdu.

Hem binek hem de hafif ticari araçlar yoğun sipariş aldı. Bayiler, fabrikaların kendileri için öngördüğü satış rakamlarının da üzerine çıktı, genel olarak beklenenden daha fazla sipariş alındı.

Bazı müşteriler, geç davrandıkları için 30 Eylül tarihine kadar siparişi veremedi. Fiat'ın ticari araçları Fiorino ve Doblo ilgi gördü. Fiat bayilerinin her biri, son gelen yaklaşık 50 siparişe yanıt veremedi.

Renault'nun Megane ve Clio, Ford'un Focus, Hyundai'nin Era ve Getz modelleri yüksek satış rakamına ulaşan modelleri oldu.

Şu anki orta sınıf otomobil ve hafif ticari araçlar tüketiciye, Eylül ayındaki indirimli fiyatların yaklaşık 2 bin 500 lira fazlasına mal oluyor.

ÖTV FIRSATINI KAÇIRANLAR İÇİN

Bayiler, ÖTV indiriminin bittiği 30 Eylül tarihinden itibaren satışların bıçak gibi kesildiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Otomobil firmalarının bu fiyatlarla uzun süre dayanabilmesi mümkün değil, çünkü bu rakamlardan uzun süre satış olmayacağı tahmin ediliyor. Otomobil firmaları, buna bir çare bulmak zorundalar.

Hükümet yetkililerinin açıklamalarına göre, bir hurda indirimi de kısa vadede söz konusu değil. Bu nedenle, otomobil satmak isteyen firmalar, mecburen fiyatlarını indirmek zorunda kalacak. ÖTV indirimi sonrası satışların durması nedeniyle, belli bir süre sonra fiyatların kendiliğinden Eylül fiyatlarına çekileceğini tahmin ediyoruz. Yani, ÖTV indiriminden çeşitli sebeplerle yararlanamamış olan vatandaşlarımızın çok fazla üzülmesine gerek yok.''