BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 34,99
ALTIN 2.499,33
HABER /  GÜNCEL

Musa Kusa kimdir?

30 Mart tarihinde İngiltere'ye ulaşan Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusa, Kaddafi rejiminin en önemli isimlerinden.

Abone ol

Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusa'nın taraf değiştirdiği haberleri, otuz yılı aşkın bir kariyerde yeni bir dönüm noktası aynı zamanda.

Kusa'nın 30 Mart tarihinde Kaddafi'nin savaş halindeki hükümetinden kaçarak İngiltere'ye gelmesi ile 1979 yılında Libya liderinin de facto Londra elçisi olması arasında keskin bir tezat var.

O dönemde Times gazetesine verdiği mülakatta, İngiltere'deki Libyalı muhaliflerin öldürülmesini savunan ve IRA militanlarına hayranlığını ifade eden Kusa, bir sene sonra sınırdışı edilmişti.

Ateşli bir radikal olan Kusa, daha sonra Kaddafi rejiminin elitleri arasında hızla yükselmişti.

Kusa'nın hızlı yükselişi

Kusa önce Libya'nın "ulusal kurtuluş" hareketleriyle ilişkilerden sorumlu olmuş, 1994 yılında ise istihbarat servisinin başına getirilmişti.

Kusa, bu görevi 2009 yılında bırakıp, Dışişleri Bakanı oldu.

Libya'nın en yetkili casusu olarak Kusa'dan istenen uluslararası toplumdan dışlanmış olan ülkesinin tecritini sona erdirmesiydi.

Kusa, Lockerbie ve Nijer havayolları saldırılarının mağdurlarına tazminat verilmesi müzakerelerinde kilit bir rol oynamıştı.

Şubat ayında başlayan ayaklanma öncesinde, Kusa'nın uluslararası düzeyde Libya'yı rehabilite etme girişimleri sonuç vermiş görünüyordu.

Avrupa'yla petrol ticaret bağlantıları kurulmuş, Paris ve Roma'nın kapıları Kaddafi'ye açılmıştı.

'Kaddafi'nin sağ kolu'

Kusa'nın İngiltere'ye varışı sosyal paylaşım ağı Twitter'da da büyük yankı uyandırdı, ancak yorumların çoğu bakanın adı üzerineydi.

Yorumlardan bir tanesi: "Adı Musa Kusa olan birini nasıl ciddiye alabilirim ki" diyordu.

Ancak memleketi Trablus'ta, Musa Kusa adı son derece ciddiye alınıyor ve ateşli bir sadakat ile acımasız bir militanlığı ifade ediyor.

AFP haber ajansının Kusa portresi de bakanı "Devrimci komitelerin güçlü adamı, Libya rejiminin belkemiği ve Muammer Kaddafi'nin güvenilir yardımcısı" olarak tanımlıyor.

İngiltere'de Libyalı muhaliflerin örgütleyicilerinden Guma el-Gamati, "Yıllardır Kaffadi'nin sağ kolu, istihbarat işleri, Lockerbie saldırısı müzakereleri ve daha birçok şeyi o yürütüyordu" diyor AP haber ajansına yaptığı açıklamada.

Observer gazetesinde yer alan bir habere göre ise, 1995 yılında İngiliz istihbaratı tarafından hazırlanan gizli profil, Kusa'yı "terör örgütlerini desteklemekten ve devlet destekli terör eylemlerinden sorumlu ana istihbarat oluşumunun" başı olarak tanımlıyor.

Ancak Kusa, 1980'lerde batılı hedeflere karşı gerçekleştirilen ve Libya'nın sorumlu olduğu düşünülen herhangi bir saldırı için resmi olarak suçlanmış değil.

Trablus şaşkın

Libya hükümetinin Kusa'nın taraf değiştirdiği haberlerini yalanlamaya çalışması, belki de Trablus'taki şaşkınlığın bir ifadesi.

Hükümet adına açıklama yapan bir sözcü, Reuters haber ajansına dışişleri bakanının "diplomatik bir görevde" olduğunu söylemişti.

İngiliz hükümeti ise dışişleri bakanının istifa ettiğini açıkladı ancak bakanın eski liderinin karşısında yer almak isteyip istemediği henüz belli değil.

59 yaşındaki Kusa'nın gelecekteki rolü ne olursa olsun, Kaddafi iktidarıyla ilgili çok değerli bir bilgi kaynağı olacağı kesin.