BIST 8.887
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.239,15
HABER /  POLİTİKA

Murat Bardakçı'dan hayırcıları kızdıracak yazı

Habertürk gazetesi yazarı tarihçi Murat Bardakçı, referandumda hayır cephesinin kullandığı İzmir Marşı'yla ilgili gerçekleri bugünkü köşesinden yazdı.

Abone ol

Tarihçi Murat Bardakçı bugün Habertürk'teki köşesinde 'İzmir Marşı muamması' başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Bardakçı’nın iddiasına göre ‘hayır’ cephesinin propaganda müziği olarak kullandığı İzmir Marşı mehter gibi bir Osmanlı marşı. İşte Murat Bardakçı’nın ‘hayır’ cephesini kızdıracak bugünkü yazısından bölümler şöyle:

"28 Şubat günlerinde "Onuncu Yıl Marşı" modası çıkmıştı, şimdi de "İzmir Marşı"! Bir kesimin dilinde "İzmir'in dağlarında çiçekler açar" diye terennüm edilip gidiyor!

Sakın ola ki İzmir Marşı'nı küçümsediğimi düşünmeyin; eser bizim "marş" kavramımıza tıpatıp uyan bir bestedir, melodisi güzeldir, kıvraktır, basittir ve herkes tarafından rahatça okunabilecek şekildedir.

Gazetelerde günlerdir bu marş hakkında haberler çıkıyor ve eserin 1876 ile 1950 arasında yaşamış İzzeddin Hümayi Elçioğlu'nun bestesi olduğu söyleniyordu...

HAYIIIR CEPHESİ GECE GÜNDÜZ OSMANLI MARŞI TERENNÜM EDİYOR!

Mesele de işte burada: İzmir Marşı zannedildiği gibi Millî Mücadele yahut Cumhuriyet dönemi eseri değildir, daha eskidir, halis muhlis imparatorluk devrine aittir, yani mehter gibi bir Osmanlı marşıdır!

… Sözkonusu marş hakikaten İzzeddin Hümayi'nin eseri olabilir fakat olmaması ihtimali de mevcuttur, muamma orijinal notanın günün birinde ortaya çıkması ile halledilebilecektir ama şimdilik görünen, "Hayıııır!"cı kesimin Cumhuriyet değil, gecegündüz bir Osmanlı marşını terennüm etmesidir!"