BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,86
ALTIN 2.435,69
HABER /  GÜNCEL

Mungan'ın sözleri tartışma yarattı

Ahmet Hamdi Tanpınar için 'eskidi' ifadesini kullanan şair Murathan Mungan'a tepki yağdı. Ünlü edebiyatçılar Murathan Mungan'ın bu sözünü 'budalaca' buldular...

Abone ol

Son kitabı 'Elli Parça' ile okuyucularıyla yeniden buluşan şair-yazar Murathan Mungan, Derya Sazak ile röportajında edebiyat dünyasını kızdıracak açıklamalarda bulundu. Yazar, Ahmet Hamdi Tanpınar hakkında 'eskidi' ifadesini kullandı. 'Tanpınar'ı dünyanın bütün dillerine çevirseniz bile eskidir. Tamam, bizim için çok değerlidir ama zamanı yakalayamadı. Bir benzetme vardır: 'Çayı kararmış!' Anadolu'da öyle derler!' dedi. Peki ünlü edebiyatçılar Ahmet Hamdi Tanpınar hakkında ne düşünüyor? Gerçekten zamanı yakalayamadı mı? İşte Murathan Mungan'ın bu iddiasına edebiyat dünyasının verdiği yanıtlar....

Battaniye hükümler yapılamaz

Alev Alatlı : Murathan'ın gördüğü dünya mutlak değil. Önemli olan dünyaya nereden ve nasıl baktığın. Tek bir dünya ve gerçeklik yok ki. Bu yüzden iddia çok havada. Bir çağ içinde dünya kadar çağ var. Tanpınar Manhattan'ı yakalayamaz belki ama Kazak Cumhuriyeti'ni yakalayabilir. Böyle battaniye hükümler yapılamaz. 2005'teki dünya gibi bir şey söyleyemeyiz ki. 2005'te İstanbul Nişantaşı'nda başka dünya var, Ümraniye'de başka. ABD'de başka, Hindistan'da başka. Toptan değerlendirme yapılamaz. Tanpınar yazdığı zaman yazdıkları herkese uymuyordu, şimdi de uymuyor. Önemli olan nereye baktığımız. Referans noktası belirtmeliyiz.

Hilmi Yavuz: Murathan'ın saptamasını son derece budalaca buldum. Tanpınar'ı iyi okuduğunu ve anladığını sanmıyorum. Kesinlikle katılmıyorum. Önem taşıyan bir iddia da değil bence, hiçbir geçerliliği yok.

Ekmeğine yağ sürmek istemiyorum

Ahmet Oktay : Böyle toptancı yargılarda bulunmamak gerekiyor. Tanpınar, özellikle Türkiye bağlamında düşündüğünüzde güncelliğini koruyor. Ama tabii yazdıklarının teknik olarak günümüz ciddi romanlarından geride olduğunu kabul etmek gerekir. Bir Faulkner olamaz kurgu açısından. Ama söylediklerinin bir kısmı bugün de geçerli. Tanpınar gibi isimler için bir satırlık yargılar yapılamaz, Murathan daha etraflı bir şeyler söylemeli.

Selim İleri: Mungan'ın Tanpınar ile ilgili söyledikleri kendi kişisel görüşü. Beni çok sevdiğim ve tekrar tekrar okumaktan zevk aldığım bir isim Tanpınar. Bu, beni eskimiş mi yapar, bilmiyorum. Bence sanatta ve özellikle edebiyatta kesin yargılara varılamaz. Benim her görüşe saygım var.

Attİla İlhan: Murathan Mungan, hakkında konuşulmasını istediği için bu şekilde söylüyor. Onun ekmeğine yağ sürmek istemiyorum. Bunlar polemik yaratacak sözler. Bunun için görüş bildirmek istemiyorum.

Haber: