BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,91
ALTIN 2.428,03
HABER /  GÜNCEL

Münbiç haritası şoke etti ABD ve Rusya Türkiye'ye karşı birleşti!

Münbiç haritasında son durum görenleri şaşırttı. Dünyanın iki büyük gücü Rusya ve ABD, Münbiç'te koordineli çalışma başlattı. Türkiye'den gelen en son açıklamalar ise Türkiye Münbiç operasyonundan vaz mı geçti sorularını akıllara getirdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "El Bab'dan sonra sıra Münbiç'te" açıklaması sonrası gözlerin çevrildiği bölgede ilginç gelişmeler yaşanıyor. ABD ve Rusya'ya bağlık birlikler Münbiç'in kkenar mahallelerinde devriye gezmeye başladı. Bu gelişme, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana savaş alanında süpergüçler arasındaki en yakın işbirliği.

Peki ABD-Rusya yakınlaşması Türkiye için ne ifade ediyor?

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi'nin bugünkü köşesinden aktardığı bilgilere göre, gelişmeler Ankara’da, "Türkiye’nin Menbiç’e girmemesi için ABD ile Rusya anlaştı" şeklinde yorumlandı. 

Selvi şunları yazdı:

"Ancak Ankara’ya, ABD ile Rusya’nın Menbiç konusunda anlaşmaya vardıkları yönünde haberler geliyor. Rusya tarafından yapılan açıklamada, YPG’nin Menbiç’i rejim kuvvetlerine devredeceği belirtilmişti. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra Menbiç’in batısı Suriye rejimine devredilirken, temel ihtiyaç malzemelerini taşıdığı belirtilen Rus ordusuna ait konvoy Menbiç’e girdi. Menbiç’in doğusunda ise başka bir gelişme yaşanıyor. ABD bayrağını taşıyan zırhlılardan oluşan askeri Konvoy, Menbiç’in doğu tarafının güvenliğini üstlendi. Bu durum Ankara’da, Türkiye’nin Menbiç’e girmemesi için ABD ile Rusya anlaştı şeklinde yorumlandı. ABD ile Rusya’nın Türkiye’nin en son geldiği nokta olan El Bab’da kalması, daha ileri bir noktaya ilerlememesi konusunda uzlaşmaya vardıkları şeklinde değerlendirildi. "

ABD-RUSYA YAKINLAŞMASINA YILDIRIM'DAN İLK YORUM

Başbakan Binali Yıldırım ise Münbiç'teki ABD-Rusya yakınlaşmasına ilişkin "Münbiç'te işler biraz keyifli hale geliyor. Orada Amerika bayrak dikiyor, Rusya da yanına bayrak dikiyor, bayrak yarışına döndü orada iş" diyerek eleştirdi.

Yıldırım, Türkiye'nin Suriye topraklarında gözünün olmadığının altını çizerek şöyle devam etti:

"Bir yandan da PYD'liler, YPG'liler orada duruyor. Türkiye'nin dediği şey çok açık, bizim Münbiç'te falan gözümüz yok, El Bab'da da gözümüz yok, Suriye toprağında da gözümüz yok. Bizim dediğimiz tek şey var, buradaki PYD ve YPG unsurları Fırat'ın doğusuna geçecek, burası PYD'den, YPG'den temizlenecek. O sağlandıktan sonra orada Suriye unsurlarının olması gayet doğal. Çünkü orası Suriye toprakları. Amerika da olabilir, Rusya da olabilir. Biz diyoruz, eğer isterseniz bir üçlü mekanizma yaparız, Rusya-Amerika-Türkiye, orada PYD ve YPG gibi terör grupları tamamen temizlenir, aynen bizim Fırat Kalkanı'nda Cerablus'ta yaptığımız, Rai'de yaptığımız, Dabık'ta, El Bab'da şimdi yapmaya başladığımız, Suriyeliler gelir buralara yerleşirler, hayat normale dönmüş olur, bizim dediğimiz bu."

KÜRTLER FIRSATTAN İSTİFADE...

ABD ve Rusya yakınlaşmasını fırsat bilen PKK'nın Suriye uzantısı YPG, Münbiç'i terk etmeyeceklerini açıkladı. 

Terör örgütü PYD/PKK, Fırat nehrinin batısındaki Münbiç'i terk etmeyeceğini duyurdu.

KOORDİNASYON SAĞLANMADAN OPERASYON OLMAZ

Yıldırım, TSK'nın Münbiç'e operasyon başlatması için ABD ve Rusya'nın koordinasyon sağlaması gerektiğinin de altını çizdi. "Rusya ile ABD ile bir koordinasyon sağlamadan bir operasyon yapmanın anlamı yok" diyen Yıldırım'ın açıklamaları yabancı basında 'Türkiye operasyondan vaz mı geçti? Türkiye Münbiç operasyonundan geri adım mı atıyor?" yorumlarına neden oldu. 

SURİYE'YE DEVREDİLEN YERLER

Öte yandan, Menbiç Askeri Konseyi, Rusya ile geçen hafta içerisinde varılan anlaşma kapsamında kentin batısındaki bazı bölgelerin Suriye ordusuna devredilme işleminin tamamlandığını açıkladı.

Reuters haber ajansına konuşan Menbiç Askeri Konseyi Sözcüsü Şarfan Derviş, varılan anlaşmanın beş köyü kapsadığını söyledi. Derviş, "Devir işlemi tamamlandı" dedi.

Konsey geçen hafta, Rusya ile bir ittifak kurulduğunu ve bu kapsamda Türkiye ile desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nun olası bir taarruzuna karşı koruma sağlaması amacıyla batıdaki bazı köylerin Suriye hükümetine bırakılmasını kabul ettiğini açıklamıştı.