BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.438,17
HABER /  POLİTİKA

Mumcudan 28 Şubat itirafı

Anavatan Partisi'nden tarihi bir gün yaşanıyor. Erkan Mumcu başkanlığı bıraktı. Ama giderken bakın neler söyledi?

Abone ol

Anavatan Partisi'nin Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda düzenlenen 6. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde Erkan Mumcu partililere veda etti. Konuşmasında  "Türk sağını merkez siyaseti bitiren şey 28 Şubat provokasyonuydu." dedi.

Kürsüye gelen Mumcu, 22 Temmuz seçimlerine girilmemesiyle partide oluşan yaraların sarılması sorumluluğunu birinin üstlenmesi gerektiğini söyledi.

''Bu, benim ilk kez koltuğu bırakışım değil'' diyen Mumcu, birçok kez herkesin can attığı makamlardan, mevkilerden gözünü kırpmadan çekildiğini ifade ederek buna ilişkin örnekler verdi.

28 ŞUBAT PROVOKASYONDU

Türkiye'nin sistemli biçimde ''laik-dindar'' ayrımına itildiği görüşünü dile getiren Mumcu, bugün bu durumun gerçekleştiğini ileri sürdü. Mumcu, ''Türk sağını, merkezi bitiren 28 Şubat denen provokasyondur'' dedi.

Süreci işletenlerin bile bu sürecin figüranları olduğuna dikkat çeken Mumcu, 28 Şubat ile birlikte Türkiye'nin kamplara ayrıldığını belirtti. Mumcu, 28 Şubat'ın Türkiye'ye laikliğin din ve devlet işlerinin birbirinden ayrıldığı düşüncesini dayattığını söyledi.

Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören Anayasa değişikliğini AK Parti'ye dayatarak yaptırdıklarını savunan Mumcu, "Direttik, dayattık ve başardık. Çok partili hayata geçişten sonra Türk siyasi tarihindeki en önemli düzenlemeyi Anavatan başardı." diye konuştu.

'KİMSEDEN EMİR ALMADIM, KİMSEYİ KIRMADIM'

Kendisi için ''367'ye alet oldu'' denildiğini anlatan Mumcu, ''Milletim basiretli davranmayı ve basiretli davrananın hakkını teslim etmeliydi. Milletin hayrına yapılacak ne varsa yaptım, kimseden emir almadım, kimseyi kırmadım'' dedi.

Söylediklerinin çarpıtıldığını ve yaşananları yazacağını ifade eden Mumcu, çizilen imajla kendisinin aynı olmadığını söyledi. Milletin genlerine işlemiş bir bağlanma kültürü olduğunu ve milletin bundan kurtulamadığını, ancak bunun mutlaka değişeceğini belirten Mumcu, ''Milletle inatlaşamazdık. Benim kenarda oturmam bir zaruretti. Ancak ben Anavatan Partisinden ayrılmıyorum. Ben siyasetten, sorumluluktan değil, hiçbir mevki, makama sahip olmadan siyasetin hasının nasıl yapılacağını göstermek istiyorum'' diye konuştu.

AHMET ÖZAL'A DOKUNDURDU
Mumcu, konuşmasını sürdürürken genel başkan adayı Ahmet Özal, beraberinde partililerle salona girdi. Bu sırada oluşan gürültü üzerine Mumcu, ''Bana yapılan nezaketsizliği ben başkasına yapmadım'' dedi.

Mumcu'nun bu sözleri üzerine salondan alkış sesleri yükselince Mumcu, ''Bu alkışı kendilerine sanabilirler. Şimdi küçük bir sessizlik, sonra alkış'' karşılığını verdi. Salondan tekrar alkış sesleri yükselince de Mumcu, ''Demek ki herkes haddini bilecek'' diye konuştu.

Mumcu, her zaman partinin yanında olacağını belirterek, sözlerini ''Kısmet bu kadarmış. Hakkınızı helal edin'' diyerek bitirdi.

Mumcu, konuşmasını bitirdikten sonra bir süre omuzlara alındı. Erkan Mumcu, daha sonra salondan ayrıldı.