BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,91
ALTIN 2.437,61
HABER /  GÜNCEL

Mülteci sayısı psikolojik sınırı aştı

Suriye'den Türkiye'ye gelen mülteci sayısı yüz bini geçerken kampların kapasitesi doldu.

Abone ol

Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, "psikolojik eşik" dediği 100 bin sınırı aştı.

Kampların kapasiteleri doldu. Sınırın sıfır noktasında 14 bin civarında Suriyeli bekliyor. Hükümet krizi geçici olarak aşmak için, sıfır noktasındaki yardımların düzenli hale getirilmesi kararı aldı.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, dün yaptığı basın toplantısında mültecilere insani yardım konusunda özellikle Türkiye ve Ürdün'deki ihtiyacın şu anda acil olduğunu duyurdu. Nuland açıklamasında "Dünya genelindeki ortaklarımızı, BM'nin çağrılarının hem Suriye'deki hem de komşu ülkelerdeki yerine getirilmemiş kısımlarını doldurmaya, yardım etmeye çağırıyoruz" dedi.

KOORDİNASYON SORUNU

Taraf Gazetesi'nde yer alan habere göre , bugüne değin hükümetin talebiyle 10 bin çadır ve 70 bin battaniye gibi kalemlerden oluşan gıda dışı yardımlarını sürdüren Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), son olarak üye ülkelere yılsonuna kadar toplam 487 milyon dolarlık yardım çağrısını güncelledi. Örgütün, yardımların istenilen seviyeye ulaşamamasındaki eleştirilerinin hedefinde ise Türk hükümetinin politikaları var. Eleştirilerin başında Ankara'nın yardımların uluslararası toplumun denetimde değil, Kızılay üzerinden yürütülmesindeki ısrarı geliyor. Kampların uluslararası gözlemcilere açılmadığı iddialarını yanı sıra, yardımların "görünür olmayacağı" kaygısının bu niyetteki ülkelerin "motivasyonlarını etkilediği" belirtiliyor.

BM İLE YAKIN İLİŞKİDEYİZ

Diplomatik kaynaklar ise Taraf 'a şunları söyledi:

"Sahada BM yetkileriyle çok yakın bir işbirliği yürütüyoruz. Kızılay'ın yardımları koordinasyonu ise teknik bir zorunluluk. Yardım yapmak isteyene buyurun adınızla ve kendi elinizle yapın ancak koordinasyonu Kızılay yapsın diyoruz. Bu yardımların en ekonomik, hızlı ve israfa neden olmadan yerine ulaşması için teknik bir zorunluluk. Kaldı ki bu kriter yalnızca yabancı ülkelere değil, yurt içinden gelen yardımlar için de geçerli."

Kaynaklar, yardımlar tartışmasında reklam kaygısının, amacın sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesinin önüne geçmesi gerektiğini de sözlerine eklediler.