BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Muhteşem Yüzyıl'a mehterli protesto

Show TV’nin fragmanlarını yayınladığı ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizi daha yayına başlamadan izleyicilerin tepkisiyle karşılaştı.

Abone ol

Show TV’nin fragmanlarını yayınladığı ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizi daha yayına başlamadan izleyicilerin tepkisiyle karşılaştı. Vatandaşlar Sikayetvar.com’a gönderdikleri şikayet mesajları ile Kanuni Sultan Süleyman’ın hayatını ekranlara taşıyacak dizin yayınlanmadan kaldırılmasını istiyorlar. Gelen şikayetlerde dizinin Osmanlı Devleti tarifi yerine harem hayatını öne çıkardığını ifade ediyorlar.
 
Show TV’nin 5 Ocak’ta yayınlamaya başlayacağı ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisi yayınlanmadan tepki almaya başladı. Dizinin fragmanlarının yayınlanması ile birlikte bir çok vatandaş Sikayetvar.com’u şikayet yağmuruna tuttu. Ayrıca vatandaşlar sosyal paylaşım ağı sitesinde de bir grup kurarak diziye karşı mehterli eylem hazırlığı içinde olduklarını duyurdu. 
 
Dizinin Yayınlanmadan Kaldırılmasını İstiyorlar
 
‘Muhteşem Yüzyıl’ adıyla çıkacak olan dizinin Osmanlı Devleti’nin devlet, ekonomik, sosyal ve eğitim hayatı yerine muhteşem olarak ‘harem’ hayatının öne çıkarıldığını düşünen vatandaşlar şikayetlerde düşüncelerini şöyle ifade ettiler:
 
“Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman dizide içki içerken, harem içinde kadınlarla eğlenirken ve devleti yerine zevki düşünen bir padişah gibi gösteriliyor. Kanuni’nin Osmanlı Devleti tarihindeki başarıları arka plana atılıyor. Reyting uğruna bir Osmanlı Padişahı zevk düşkünü gibi gösteriliyor. Diziyi izleyenler Osmanlı Devleti’nin sadece harem hayatından ibaret olduğunu düşünebilir. Osmanlı tarihi yanlış aktarılıyor.”
 
“Çocuklar Osmanlı Devleti’ni Yanlış Tanıyacak”
 
Birçok vatandaş ise dizinin senaryosunun çocuklara yanlış örnek olabileceğini düşünerek dizi hakkındaki şikayetlerini şöyle ifade ettiler:
 
“Çocuklar bu diziyi izledikten sonra Osmanlı Devleti ve Kanuni hakkında yanlış bilgilere sahip olabilir. Çocuklar diziyi izledikten sonra Osmanlı Devleti’nin ‘muhteşem yüzyılı’ olarak Osmanlı’nın Avrupa’da gerçekleştirdiği başarıları değil ‘harem hayatını’ düşünecek. Tarihimiz çocuklara yanlış aksettiriliyor. Geçmişimiz dizide anlatılanlar gibi değil” dediler. 
 
Mehter Takımı İle Protesto Edecekler
Diziye tepkilerini dile getiren birçok vatandaş da gönderdikleri şikayetlerle dizinin kaldırılması için sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta açtıkları grubu duyurdu. Grup üyeleri dizinin kaldırılması için 12 Ocak’ta mehter takımı ile birlikte dizinin yayınladığı binanın önünde buluşmaya çağırdı. Bu davete yaklaşık 4 bin kişi katılacağını kaydetti.
Dizinin yayından kaldırılmasını isteyen vatandaşlar sosyal paylaşım ağında açtıkları sayfada gerekçelerini şöyle ifade ettiler:

“Muhteşem Yüzyıl adlı dizide Kanuni Sultan Süleyman alemci bir insan gibi yansıtılmaktadır. Ve bu durum gerçekleri yansıtmadığı gibi tarihimize de büyük bir hakarettir.. Arkadaşlar lütfen duyarsız kalmayalım dizilerin halini biliyorsunuz. Bir Osmanlı kaldı kirletmedikleri onu da kirlettirmeyelim. 12 Ocak ta Show Tv binası önüne Mehter Takımımızla hep beraber gidelim ve  RTÜK ü de arayarak diziyi şikayet edelim.”