BIST 10.628
DOLAR 32,19
EURO 35,00
ALTIN 2.425,67
HABER /  GÜNCEL

Pakistan öldürülen vali Tasir için yasta

Görüşlerini beğenmeyen koruması tarafından öldürülen Pencap valisi Salman Tasir toprağa verildi. Bayrakların yarıya indirildiği Pakistan'da Tasir için üç gün yas tutuluyor.

Abone ol

Pakistanlılar Tasir'in naaşını taşıyan helikopteri uğurluyor

Pakistan'da dün uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Pencap valisi Salman Tasir büyük bir kalabalığın katıldığı cenaze töreniyle toprağa verildi.

Başbakan ve diğer önde gelen politikacıların da katıldığı töreninin düzenlendiği Lahor'da çok sıkı güvenlik önlemleri alındı.

Resmi konutunda okunan duaların ardından Tasir'in naaşı, helikopterle yakınlardaki bir mezarlığa götürüldü.

Pakistan halkı ise, görüşlerini beğenmeyen bir güvenlik muhafızı tarafından öldürülen Tasir için üç gün yas tutuyor.

Birçok kamu binası ve okul da, yas sebebiyle kapalı kalırken, bayraklar yarıya indirildi.

Sözünü sakınmayan lider

Pencap Valisi Salman Tasir, ülkedeki aşırı İslamcı gruplara ve uygulamalara yönelik eleştirileriyle tanınıyordu.

Pakistan Halk Partisi'nin önde gelen isimlerinden biri olan Vali Tasir, dine hakaret ettiği gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırılmış olan bir Hristiyan kadının affedilmesi çağrısında bulununca, Pakistan'daki İslamcılar arasında öfkeli tepkilere yol açmıştı.

Cinayeti gerçekleştiren ve olaydan hemen sonra tutuklanan Tasir'in koruma görevlilerinden Malik Mümtaz Hüseyin Kadri, valinin dine hakaret yasasını eleştirmesi sebebiyle Salman Tasir'i öldürdüğünü itiraf etti.

Pakistan polisi Tasir'in güvenlik sicilini ve suikaste uğrayan valinin güvenlik düzenlemelerini soruşturuyor. İçişleri Bakanı Rehman Malik, "Bu olayın bireysel bir eylem mi olduğunu, ardında bir örgüt bulunup bulunmadığını araştıracağız." dedi.

Bu arada Pakistan'daki bazı liderler, Vali Tasir'in katilini öven konuşmalar yaptılar ve Lahor'daki cenaze töreninin boykot edilmesi çağrısında bulundular.

Sünni Berelvi tarikatından 500 ilim adamı, Vali Tasir'in öldürülmesi hakkında üzüntülerini dile getirecek herkesin aynı yazgıyla karşılaşacağı konusunda uyarıda bulundu.

'Cemaat-i Ehl-i Sünnet Pakistan' tarafından yayımlanan bildiride, "Hiçbir Müslüman Salman Tasir'in cenazesine katılmamalı, hatta onun için dua etmeye bile yanaşmamalı ve hatta olayla ilgili herhangi bir esef duygusu ifade etmemelidir." denildi.

Bildiride, dine hakaret etmiş birinin ölümüne üzüntü duyanların da dine hakaret etmiş sayılacağı kaydedildi.