BIST 10.644
DOLAR 32,19
EURO 35,12
ALTIN 2.520,18
HABER /  GÜNCEL

Muhalefetin iştahını kabartan oy listesi

CHP ve MHP çok sayıda 'merkez sağ' siyasetçiyi aday gösterdi. İzlenen stratejinin ne kadar oy getireceği merak konusu...

Abone ol

CHP ve MHP, çok sayıda 'merkez sağ' siyasetçiyi aday gösterdi. Daha önce DYP ve ANAP'ta siyaset yapmış isimler, bu sayede milletvekili listelerinde yer buldu. İzlenen stratejinin ne kadar oy getireceği şimdiden tartışma konusu.

Ancak, anayasa değişikliği referandumunda çıkan yüzde 42'lik 'hayır' oylarını paylaşamayan iki partinin hedefledikleri pasta sanıldığı kadar büyük değil.

Yüzde 40'larda seyreden 'merkez sağ' oylar, son 10 yılda dibe vurdu. ANAP ve DYP'yi birleştiren proje de tutmadı. Çatı parti DP, 2007 genel seçimlerinde yüzde 5,42, 2009 yerel seçimlerinde ise yüzde 3,42'de kaldı. Özellikle batı illerinde konjonktüre göre parti değiştiren yüzer gezer bir miktar oy da eklense, tablo daha ötesini göstermiyor. En küçük oyun bile AK Parti ile baş edebilmek için gerekli olduğuna inanan muhalefetin iştahını kabartan, işte bu kitle.

MHP, daha önce merkez sağ siyasetçileri bünyesine katmıştı. Bunlardan Zeki Ertugay, Bekir Aksoy ve Gürcan Dağdaş aday değil. Tunca Toskay, Cihan Paçacı, Meral Akşener ve Yener Yıldırım ise listede. ANAP ve DYP kökenli 6 yeni isim girdi. DSP döneminin Başbakanlık Müsteşarı Füsun Koroğlu ile AK Parti'den kopan Zekai Özcan ve Yusuf Ziya İIrbeç bunlara eklendi. DYP kökenlilerin çoğu Tansu Çiller ile anılıyor. MHP, CHP'ye göre daha avantajlı. DP'nin ittifak çağrılarını reddetmesi, 'zaten bana gelir' güveniyle ilgili. DYP kökenli Bahattin Şeker'in milletvekili çıkartılamayan Bilecik'te ağırlığı var. Cemal Özbilen, 19 yıl gibi uzun süre Kırklareli'nde ANAP milletvekilliği yaptı. Eski Maliye Bakanı Sümer Oral, Manisa'da mevcuda katkı yapabilir. ANAP Kökenli Cengiz Bulut, İzmir'deki göçmen oyları açısından önemli. Merkez sağ adayların, İstanbul'un yanı sıra Ege ve Akdeniz illerine konulması diğer bir ayrıntı. Referandum tablosu gözetilmiş gibi. Partide, kıyılara yöneliş sürüyor. Bünye dışı siyasilere kapıların bu denli açılmasına öteden beri pek sindiremeyen geleneksel tabanın tavrı kampanya sürecinde anlaşılacak.

CHP'nin merkez sağ tandanslı aday sayısı daha fazla. Şimdilik bilinen 15 isim söz konusu. Bir de, MHP kökenli Cennet Süzer, Gaziantep listesinde. Liberal, muhafazakar ve milliyetçi, farklı renkleri içeren dağılım söz konusu. Mesaj, Türkiye geneline yönelik. Sağ kitlelerdeki 'sola oy vermem' anlayışı kırılmak isteniyor. Turhan Tayan'ın Bursa, Mahmut Öztürk'ün Aksaray, Faris Özdemir'in Batman, Mustafa Eren'in Karabük, Fatma Necile Çokal'ın Samsun'dan aday gösterilmesi, bunun işaretleri. Ergenekon sanıkları Mehmet Haberal ve Sinan Aygün başta, bu tercihinde eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in etkisi konuşuluyor. Hüsamettin Cindoruk ve Mesut Yılmaz da CHP'ye destek veriyor. Kemal Kılıçdaroğlu'nun işi zor. Solun etkili isimlerinin liste dışı bırakılmasına tepkili parti tabanı, gelişmelerden rahatsız. Sağ seçmendeki algıyı kırmak da kolay değil.

AK Parti ise ilginç bir açılıma imza attı. MHP'nin merhum lideri Alparslan Türkeş'in oğlu Ahmet Kutalmış Türkeş'i, milliyetçi-ülkücü camianın bilinen isimleri Selçuk Özdağ ve Naci Bostancı'yı aday gösterdi. Diyarbakır Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu'nu listeye koydu. Listelerdeki açılımda, referandum okunuyor. İktidar 58'e, muhalefet yüzde 42'ye talip.