BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,11
ALTIN 2.513,49
HABER /  GÜNCEL

'Afganistan savaşı unutuluyor'

İngiltere'nin eski dışişleri bakanı David Miliband, BBC'ye yaptığı açıklamada Afganistan savaşının unutulma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Abone ol

İngiltere'nin eski dışişleri bakanı David Miliband, Afganistan savaşının unutulma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

BBC'ye konuşan Miliband, Libya ve Orta doğu'daki gelişmelerin Afgan savaşını arka plana ittiğini ifade etti.

Miliiband, İngiliz ve Amerika Birleşik Devletleri ordularının 2014 yılında ülkeden çekilmesinden önce siyasi bir çözüm bulunabilmesi için daha fazla çaba harcanması gerektiğini vurguladı.

Eski bakan Taliban ile ciddi müzakereler yapılması çağrısında da bulundu.

Uluslararası toplumun dikkatinin Orta doğu ve kuzey Afrika üzerine yoğunlaşmasının anlaşılır olduğunu ifade eden Miliband, sözlerine "Ancak Afganistan'da içinde bulunduğumuz anın önemini fark etmemiz lazım" diye devam etti.

'Batı pozisyonunu açıklamalı'

Miliband, "Amerikan atağı gerçekleşti ancak bir siyasi çerçeve ve uzlaşma olmazsa, 2014 son tarihine herhangi bir çözüm olmadan ulaşıyor olacağız ve bence bu tehlikeli" dedi.

Çatışmanın tüm taraflarıyla konuşmak üzere Birleşmiş Milletler'e bağlı bir arabulucunun atanmasını öneren Miliband, sözlerine şöyle devam etti:

"Taliban batılı güçlerin nerede durduğunu bilmek istiyor. ABD ve İngiltere önderliğindeki batılı müttefikler bu sürecin sonu, Afganistan'da uluslararası kuvvetlerin varlığı ve siyasi uzlaşma konularında nerede durduğunu açıklayana dek, ciddi bir siyasi süreç mümkün olmayacak."

Miliband, Afganistan'da siyasi bir çözüm bulunmasının önemi üzerine konuşma yapmak için ABD'ye seyahat edecek.

BBC'nin diplomasi muhabiri Bridget Kendall, Miliband'ın konuşmasında çok geç olmadan Taliban ile müzakereye oturmanın önemini vurgulayacağını aktarıyor.

Batılı müttefikler Afganistan'dan 2014 yılında çekilmeyi hedefliyor.