BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Muhalefet İsrail kararı için ne dedi?

Mavi Marmara katliamına ilişkin BM raporu üzerine hükümetin İsrail ile ilişkileri askıya almasına CHP ve BDP dışındaki muhalefet partileri destek verdi.

Abone ol

Meclis'te grubu bulunan partilerden MHP, 5 maddelik yaptırım kararı için "Güçlü bir B planı değil ama destekliyoruz" açıklamasını yaptı.

BDP bu konuda sessiz kalmayı tercih etti. CHP ise İsrail ile ilişkilerin bozulmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi ve hükümete yüklendi. Meclis dışındaki partilerden Saadet Partisi yaptırımları yetersiz bulurken, BBP'den de tam destek geldi.

İşte partilerin o açıklamaları...

CHP: DIŞ POLİTİKA BAŞARISIZ

Anamuhalefet adına açıklama partinin dış politikasından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu'ndan geldi. Eski bir büyükelçi olan Loğoğlu, BM'nin Mavi Marmara raporunun, Türkiye'nin "özür, tazminat ve Gazze ablukasının kaldırılması'' yönündeki talep ve beklentilerini karşılamadığını söyledi. Raporun 'hükümetin dış politikasının istenilen sonuçları almakta başarılı olamadığını' ortaya koyduğunu ileri sürdü.

Loğoğlu, diplomatik temsilciliğin 2. kâtip seviyesine indirilmesinin sembolik ve psikolojik olduğunu, askerî anlaşmaların iptalinin ise 'uzun süredir işlemediği için fazla bir anlam ifade etmediğini' savundu. Türkiye'nin Gazze ablukasını tanımadığını ve bu hususu BM Uluslararası Adalet Divanı'na götüreceğini belirtmesinin ise dikkat çekici bulduğunu anlattı. Loğoğlu, şöyle devam etti: "Sayın Davutoğlu'nun en can alıcı noktası ise 'Doğu Akdeniz'de seyrüsefer serbestisinin sağlanması için gerekli her önlem alınacaktır' yolundaki sözleridir. Bu ifade, Gazze ablukasını tanımadığını belirten bir Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de askerî önlemler de alabileceği anlamına geliyorsa, bölgede gerginliğin artabileceği ve Türk ve İsrail deniz kuvvetlerinin karşı karşıya gelebileceği ihtimalini beraberinde getirecektir. Komşularla sıfır sorun politikasıyla yola çıktığını iddia eden AKP'nin Türkiye'yi sıcak çatışma eşiğine taşımış olması ihtimali hazin ve kabul edilmezdir.''

MHP: YETMEZ AMA EVET

Türkiye'nin İsrail'e uygulayacağı yaptırım kararlarını değerlendiren MHP'den ise "Güçlü bir B planı değil ama destekliyoruz" açıklaması geldi. Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, "Bu anlaşmalar İsrail'le ilişkiler iyi olduğu zaman da iptal edilebilecek anlaşmalardır. İsrail'le askerî anlaşmaların askıya alınmasını MHP olarak destekliyoruz. Diplomatik ilişkilerin 2. kâtip seviyeye düşürülmesi de B planı olarak görülmemeli. Bunları B planı olarak algılama doğru değil, Türkiye yakın zamanda yeni bir B planı açıklamalı." dedi.

SAADET: SONUÇ ALICI YAPTIRIMLAR ALINSIN

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, BM raporunun 'Birleşmiş Milletler'in ikiyüzlülüğünün, çifte standardının bir göstergesi' olduğunu söyledi. Kamalak, BM'den medet uman hükümetin en başından beri sınıfta kaldığını savunurken, "Hükümetin bu konuda milletin gönlüne su serpecek, şehitlerimizin kanını yerde bırakmayacak, bizim yıllardan beri üzerinde durduğumuz şahsiyetli dış politikaya yakışır onurlu bir duruş ortaya koymasıdır. Biz de milletimiz de iktidardan artık göstermelik çıkışlar değil, anlamsız şovlar değil, sonuç alıcı yaptırımlar yapmasını bekliyoruz." dedi.

BBP: İSRAİL'İN DÜŞÜNECEĞİ SÜREÇ YAŞATILMALI

Büyük Birlik Partisi lideri Mustafa Destici ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 5 maddelik yaptırım planına destek verdiklerini açıkladı. BM'nin sonuç raporunun aşağı yukarı bu şekilde olacağını tahmin ettiklerini ifade eden Destici, "Türkiye'nin Mavi Marmara saldırısı sonrasında dile getirdiği isteklerinde ısrarcı olmaya devam etmesini ve Sayın Dışişleri Bakanı'mızın son açıklamalarını destekliyoruz. Türkiye bu saatten sonra İsrail'in bu meseleleri kaba bir propaganda aletine dönüştürmesine fırsat vermemelidir. Bundan sonra bizim değil, İsrail'in düşüneceği bir süreç yaşatılmalı.'' diye konuştu.