BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

BDP'nin özerklik kongresi bugün

BDP; yemin krizi, demokratik özerklik ilanı ve artan PKK saldırıları arasında kongreye gidiyor.

Abone ol

Şiddetin yeniden tırmandığı bir dönemde BDP parti yönetimini yenilemek için bugün kongreye gidiyor.

Eşbaşkanlık sistemi içinde Demirtaş ve Kışanak'la yola devam etmesi beklenen BDP'de genel başkanlık için aday olan Mahmut Alınak ise, "Genel Merkez barikatını aşamadığı için" dün çekildiğini açıkladı.

"Demokratik Özerklikle Demokratik Cumhuriyeti Selamlıyoruz"
adıyla yapılacak kongrede yemin etmeyen BDP'lilerin Meclis açılışı öncesi yeni dönem yol haritasını belirlemesi bekleniyor.

Parti program ve tüzüğünde de bazı değişikliklere gidilecek kongrede, "Demokratik Özerk Kürdistan" ifadesinin de yeni tüzükte yer alacağı bilgisi de kulislerde dolaşıyor.

Eşbaşkanlık sistemi ile parti yönetimini sürdürecek olan BDP'nin yeni yönetiminde yine Eşbaşkanlar Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak'ın görev alması bekleniyor.

KONGREDE 4 DİLDE PANKART

BDP'nin 2. Olağan kongresi bugün Ahmet Taner Kışlalı salonunda yapılacak. Kongrede Türkçe, Kürtçe, Zazaca ve Süryanice pankartlar asılacak.

ÇATI PARTİSİ KURULACAK

Seçimlerde Emek Barış Demokrasi Bloğu adaylarını destekleyen BDP'nin, bloğun Ekim ayında kurması beklenen çatı partisi nedeniyle BDP'nin yönetiminde çok fazla milletvekiline yer vermesi beklenmiyor.

Daha önceki kongrelerde sosyalist kesimden gelen isimlere yer verilirken yeni PM listesinde ise BDP geleneğinden gelmeyen isimlerin yer alması sürpriz olacak.

ERDOĞAN DA DAVETLİ

Kongreye davet edilen isimler arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani de yer alıyor. Kongrelere bütün siyasi partiler temsilci gönderir. Bu kongreye AK Parti'den bir temsilci gelip gelmeyeceği merak konusu.

BDP İÇİN YENİ BİR BAŞLANGIÇ OLACAK

Siirt Milletvekili Gültan Kışanak Akşam'a verdiği röportajda "Türkiye siyaseti oldukça problemli bir süreçten geçiyor. Böyle bir süreçte BDP'nin çözüme yönelik oynayacağı rolün oldukça büyük önem taşıdığını biliyoruz. Kongrede kendimizi yenileyerek bu sıkıntılı süreçte daha etkili, aktif bir rol alacağız. Bu bir ölçüde partimiz açısından da yeni bir başlangıç olacak" demişti.

ALINAK GENEL MERKEZ BARİKATINI AŞAMADI

BDP'nin Genel Başkanlığı için eski milletvekili Mahmut Alınak da aday olmuştu. Ancak Alınak, kongreye saatler kala yazılı bir açıklama yaparak adaylıktan çekildiğini açıkladı. BDP yönetimini sert dille eleştiren Alınak, "Genel merkez barikatını aşamadım. Ufukta yeni bir şey görünmüyor. Devlet, hükümet ve siyaset kendi kendisini tekrar edecek. Ne yazık ki gençler ölecek, evlere yine ateş düşecek. Acı olan ise, kimse bu ateş deryasının daha ne kadar can alacağını bilmiyor. Tam bir çaresizlik hüküm sürüyor” açıklamasında bulunmuştu.

KONGREYE YENİ ŞAFAK ALINMAYACAK

BDP kongresine, Hakkari'deki terör saldırısı sonrası, "Katil sizsiniz" manşeti ile BDP'yi işaret eden Yenişafak gazetesi alınmayacak.

Yeni Şafak Gazetesi Ankara Temsilcisi Abdulkadir Selvi’ye davetiye gönderen BDP, ardından bir yazı göndererek, davetiyeyi geri istemişti. BDP’nin Yeni Şafak’a gönderdiği yazıda, “Parti yöneticilerimiz gazeteniz tarafından hedef gösterilmiştir. Gazetenizin bu tavrı nedeniyle gönderdiğimiz davetiyemizi geri çekiyoruz. Kongreyi izlemek isteyen muhabirlerinizi de akredite etmediğimizi bildiriyoruz” ifadelerine yer verilmişti.