BIST 8.823
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.239,32
HABER /  EKONOMİ

Moody's'ten flaş Türkiye ekonomisi açıklaması

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye ile ilgili çarpıcı bir açıklamada bulundu. Moody's'ten yapılan açıklamada 'Dış kaynağa en çok ihtiyacı olan 5 ülkeden ilk sırada olan Türkiye' denildi.

Abone ol

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Başkan Yardımcısı ve Kıdemli Türkiye Analisti Alpona Banerji, Türkiye ekonomisine ilişkin kritik bir açıklamada bulundu.

Alpona Banerji, Türkiye ekonomisi hakkında "Finans piyasalarındaki oynaklık karşısında en kırılgan gelişen ülke Türkiye, ancak Brezilya da tam olarak korunamıyor. Dış kaynağa en çok ihtiyacı olan 5 ülkeden ilk sırada olan Türkiye" açıklamasında bulundu.

Alpona Banerji, 4 Aralık'ta yapılması beklenen Türkiye'nin not değerlendirmesine ilişkin, "Negatif değişimin olması için mali göstergelerde belirgin bir bozulma ve sermaye girişini azaltacak ani bir dış şokun yaşanması gerek. Siyasi belirsizliğin azalması hem kısa hem de orta vadede Türkiye'ye bir avantaj kazandırabilir" dedi.

 Moody's'in Türkiye dahil beş gelişmekte olan ülkenin dış kırılganlıklarını karşılaştırdığı sunumunda şunlar belirtildi:

Fed'in para politikasını sıkılaştırması kura yapacağı etki ve artan riskten kaçınma üzerinden Türkiye ve diğer gelişen ülkelere yansıyabilir. Finans piyasalarındaki oynaklık karşısında en kırılgan gelişen ülke Türkiye, ancak Brezilya da tam olarak korunamıyor. Dış borç yaratan akımlara bağımlılık geçen yıllarda belirgin ölçüde azaldı, ancak beş gelişen ülke arasında en çok Türkiye bağımlı. Düşük döviz rezervi Türkiye'nin kırılganlıklarına dikkat çekiyor.

Türkiye dış kırılganlıklara büyük ölçüde açık; cari açık yüksek, cari açığın finansmanı endişe kaynağı, döviz rezervleri yeterli değil. Türkiye'nin cari açığı daraldı ancak yüksek; düşük enerji fiyatları daralmayı destekliyor.  Cari açığın finansmanı dış borç ve portföy yatırımlarına dayanıyor. Türkiye'nin döviz rezervleri finansman gereksinimiyle karşılaştırıldığında görece düşük. Toplam dış borçtaki artış devletten ziyade özel sektörden kaynaklanıyor. Türkiye'nin ekonomi politikaları sonuçsuz kalan (Haziran) seçimden dolayı gecikti, ancak kamu maliyesi yeterli

FİTCH'TEN EKONOMİ AÇIKLAMASI

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings gelişmekte olan ekonomilerde ve o ekonomilerin bankalarında geniş çaplı bir krizin beklenmediğini belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşu tarafından yapılan açıklamada, “Yavaşlayan büyüme, vadesi dolan kredi portföyleri, kurdaki zayıflama ve sermaye çıkışları gelişmekte olan ülke bankalarının üstünde baskı oluşturuyor. Buna rağmen kuruluşumuz gelişmekte olan ülke ekonomilerinde veya bankalarında geniş çaplı bir kriz beklemiyor” ifadesine yer verildi.

Fitch, gelişen ekonomilerdeki bankaların kredi profillerindeki bozulmanın ve negatif reyting eylemlerin etkilerinin ise bankaların kayıp absorbe kapasitesi, çoğu gelişen piyasada kaydedilen pozitif ekonomik büyüme ve ülke notu ile sınırlanabileceğini belirtti.