BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.248,49
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Burhan Kuzu Meclis Başkanı mı oluyor?

TBMM Başkanlığı için aday olacak isimler belli olmaya başladı. AK Parti'de Meclis Başkanlığı için Burhan Kuzu, Hayati Yazıcı ve İsmet Yılmaz isimleri öne çıkıyor.

Abone ol

1 Kasım seçiminin gerçekleşmesinin ardından gözler partilerin TBMM Başkanlığı için sunacağı adaylara çevrildi.

15, 18 ve 21 üyeli üç ayrı simülasyon hazırlanırken, 24. ve 25. dönemlerde olduğu gibi yeni dönemde de Başkanlık Divanı’nın 18 kişiden oluşmasına kesin gözüyle bakılıyor. Buna göre yeniden çoğunluğu elde eden Ak Parti’ye 10, CHP’ye beş, HDP’ye iki ve MHP’ye bir üyelik düşüyor. 17 Kasım’da TBMM Genel Kurulu’nun toplanarak milletvekillerinin yemin etmesi, 23 Kasım’da Meclis Başkanı’nın seçilmesi planlanırken, kasımın son haftasında ise hükümetin kurulabileceği hesabı yapılıyor.

DENİZ BAYKAL TBMM'Yİ AÇACAK

En yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, TBMM Genel Kurulu’nda Geçici Başkanlık görevini yürütecek. Genel Kurul’da oturma düzeni sil baştan yenilenecek ve geçen dönem HDP’nin oturduğu sıralara MHP oturacak.

KİMLER ADAY OLACAK?

TBMM Başkanlığı için Ak Parti’de ağırlıklı olarak İsmet Yılmaz’la devam edilebileceği belirtilirken, Hayati Yazıcı ve Burhan Kuzu’nun da ismi geçiyor. CHP de de Baykal ismi gündeme gelirken, MHP’de bir önceki seçimde aday gösterilen İstanbul Milletvekili Ekmelettin İhsanoğlu’nan yeniden aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Milliyet'tin haberine göre Yeni Başkanlık Divanı’nda MHP’nin başkanvekilliğini kaybettiği görülüyor. Buna göre Ak Parti’ye bir TBMM Başkanı’nın yanı sıra iki TBMM Başkanvekilliği, iki TBMM İdare Amiri, be katip üyelik düşecek.

CHP’ye ise bir TBMM Başkanvekilliği, bir TBMM İdare Amirliği ve üç katip üyelik düşecek. HDP de bir TBMM başkanvekilliği ve bir katip üyelik alacak. MHP’ye ise bir katip üyelik düşecek.