BIST 10.083
DOLAR 32,36
EURO 34,82
ALTIN 2.440,85
HABER /  GÜNCEL

Monti'ye Senato'da güven oyu, sokakta tepki

İtalya'da kurulan Monti hükümeti Senato'dan güvenoyu alırken, 'bankacılar hükümeti' olarak tanımladıkları yeni kabineyi protesto eden binlerce kişi birçok kentte sokaklardaydı.

Abone ol

İtalya'da yeni başbakan Mario Monti ilk sınavı olarak görülen senatodaki güven oylamasını başarıyla atlattı.

Senato'daki oylamada 281'e karşılık 25 oyla güvenoyu alan Monti oylama öncesinde ülkeyi borç krizinden çıkarmaya yönelik kemer sıkma programını Senato üyelerine sundu.

Silvio Berlusconi'nin istifası ardından başbakanlık görevine gelen Monti kemer sıkma önlemlerinin ekonomik büyüme ve sosyal adaletle dengeleneceğini söyledi.

Senato üyelerine hitap eden Monti, "Euronun geleceği de önümüzdeki haftalarda atacağımız adımlara bağlı" dedi.

Montin hükümetinin yarın da Temsilciler Meclisi'ndeki oylamada güvenoyu almasına kesin gözüyle bakılıyor.

Bu arada İtalyan'ın birçok şehrinde hiçbir siyasetçinin yer almadığı teknokratlar hükümetine karşı gösteriler düzenlendi.

Öğrenci gösterileri

Bazı İtalyan kentlerinde, öğrenciler "bankacıların hükümeti" diye niteledikleri yeni kabineyi protesto ettiler.

Roma'daki eyleme binlerce öğrenci katılırken, Milano'da Monti'nin rektör olduğu Bocconi üniversitesine yürüyen kalabalığa polis müdahale etti.

Palermo'da da göstericilerin bir banka şubesine yumurta ve sis bombaları attıkları ve polisi taş yağmuruna tuttukları belirtildi.

Roma'daki gösterilere katılan öğrencilerden Salvatore Corizza "sokaklarda olmamızın sebebi Berlusconi Hükümeti'nin devrilmesi ve Monti hükümetinin doğuşu arasındaki çelişkiye dikkat çekmek istiyoruz." dedi.

Yeni hükümetin sosyal durumlarını ve ülküdeki yanlışları düzeltmek için hiçbir şey yapmayacağını söyleyen Corizza "öğrenciler ve işçiler olarak biz her gün ızdırap çekiyoruz." dedi.