BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,73
ALTIN 2.399,67
HABER /  GÜNCEL

CHP'den Ergin'e Ergenekon süprizi!

Hükümet nihayet beklenen adımı atıyor ve yargılama sürecini indirecek düzenleme için ilk adımı atıyor

Abone ol

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yargılamaların hızlandırılmasına yönelik olarak mevzuatın taranması çalışmalarına hali hazırda devam edildiğini söyledi. Bütçe Komisyonu'nda bilgi veren Ergin'i CHP'li Aslanoğlu Ergenekon tutuklusu Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın fotoğrafının bulunduğu tişörtlerle karşıladılar.

Ergin, bakanlık bütçesini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunarken yaptığı konuşmada, bugün için adalet sisteminin karşı karşıya olduğu temel sorunun, yargılamaların makul sürede bitirilememesi olduğunu söyledi.

Uzayan yargılamaların, güvensizlik üzerine kurulmuş bir toplumsal yaşamı beraberinde

BALBAY VE HABERAL MECLİS'TE

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Adalet Bakanlığı ile yüksek yargı organlarının 2012 yılı bütçelerinin görüşülmesine başlandı. CHP İstanbul milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, üzerinde ''Silivri infaz koruma memurluğu'' yazan gardiyan yeleği ve içinde tutuklu milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın resimlerinin bulunduğu gömlekle katıldı. Aslanoğlu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile tokalaştıktan sonra yeleğini çıkardı.

getirdiğini, böyle işleyen bir toplumsal düzenin, vatandaşların yaşam standardının yükseltilmesini imkansız kıldığını kaydeden Ergin, şöyle konuştu:

“Yargılamaların uzunluğu sorunu, geçmişten bu yana bazı çözüm önerileriyle birlikte uygulamacılar ve akademisyenlerce hep dillendirilmiştir. Birden fazla faktörün doğurduğu bu sorunun çözümünde yıllarca mesafe alınamamasının ilk nedeni, uzun soluklu çalışma yürütecek bir siyasi istikrarın olmaması olarak ifade edilmelidir. Çünkü atılacak adımların önceden belirlenmesi ve bir takvim dahilinde gerçekleştirilmesi, sonuçların izlenmesi ve gelişmelere uygun tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bir diğer neden ise yargılamayı yavaşlatan alanlardan sadece bazılarına yoğunlaşılmasıdır. Sadece mevzuat değişikliklerinin yapılması ya da insan kaynakları kapasitesinin ele alınmasının yeterli olmadığı açıktır. Makul sürede yargılamanın temini birçok faktöre bağlı bulunmakta ve uzun vadeli yaklaşımı gerektirmektedir.”

"KANUN TASARISI MECLİS'E SUNULACAK"

Bakan Ergin, 2002 yılından bu yana yürüttükleri faaliyetlerle bunu sağlamak için birçok alanda önemli gelişmeler kaydedildiğini söyledi. Ergin, şunları kaydetti:

“Yargılamaların hızlandırılmasına yönelik olarak mevzuatın taranması çalışmalarına hali hazırda devam edilmektedir. Bu konuda hazırlanmakta olan üçüncü paket kanun tasarısı da en kısa sürede Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulacaktır. Bu ve benzeri paketlerin kanunlaşması ile birlikte yargılamaların hızlandırılmasında önemli bir mesafe alınmış olunacaktır. Yargılamaları hızlandıracak mevzuat düzenlemelerini içeren paketlerin gecikmeksizin hazırlanıp kanunlaştırılması, bilişim imkanlarının artırılması ve altyapı sorunlarının çözülmesi gibi çalışmalar ve bundan sonra yürütülecek bu doğrultudaki faaliyetlerle özlemini duyduğumuz hızlı işleyen ve güven veren yargı sistemine ulaşacağımıza olan inancımı huzurlarınızda bir daha ifade etmek isterim.”