BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da yeni hükümet bugün yemin ediyor

Mısır'ın yeni hükümetinin bugün yapılacak yemin töreniyle göreve başlaması bekleniyor.

Abone ol

Ülkedeki yeni protesto dalgasının taleplerine cevap vermek üzere yapılan değişiklikler sonrası, Mısır'da yeni kabinenin bugün yemin etmesi bekleniyor.

Kabinedeki değişiklikler arasında yeni bir dışişleri bakanı ve maliye bakanı var.

BBC'nin Kahire'deki muhabiri Jon Leyne, henüz tüm isimlerin belli olmadığını ve bugün 15 bakanın isminin açıklanmasının beklendiğini aktarıyor.

Leyne, içişleri ve adalet bakanı gibi önemli pozisyonlarda bir değişiklik yapılmasının beklenmediğini de söylüyor.

Hem içişleri hem de adalet bakanının Mübarek'ten devraldıkları rejimi değiştirmek konusunda yeterince hızlı davranmmakla eleştirildiğini söyleyen Leyne, yapılan değişikliklerin yeni gösteri dalgasını dindirmede yeterli olup olmayacağının bilinmediğini de ekliyor.

Eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in davasının öngörüldüğü gibi iki hafta içerisinde başlayıp başlamayacağı Mısır'da önümüzdeki günlerde yaşanacaklarda belirleyici olacak.

İstifa ve atamalar

Mısır'da siyasi reformun yavaş ilerlemesini protesto gösterileri sürerken, Başbakan Essam Şerif hükümette değişiklik vaadini hayata geçirmeye başladı.

Dışişleri Bakanı Muhammed El Urabi istifa etti.

Mısır medyası, Başbakan'ın El Urabi'nin istifasını kabul ettiğini yazdı.

Bu arada iki yeni başbakan yardımcısı atandı.

Protestocular devrik devlet başkanı Hüsnü Mübarek'in yönetiminde yer alan ve adı yolsuzluğa karışmış yetkililerin yargılanmasını istiyor.

Göstericiler, askeri yönetimden Cumhurbaşkanı Mübarek'in iktidarı terk etmesinin ardından demokratik reformların hızlandırılmasını da talep ediyor.

Mübarek'in devrildiği devrimin kalbi olan Tahrir Meydanı'na giden bir general, reformların hızlanmasını talep eden göstericiler tarafından, yuhalandı.

Protestocuların talepleri arasında, siyasi partilerin hazırlanacak daha çok zamanı olması için, ülkedeki parlamento seçimlerinin ertelenmesi de yer alıyor

Hükümete Mart ayında katılması, muhalifler tarafından memnuniyetle karşılanan Essam Şerif, son dönemde artan hoşnutsuzluk dalgasıyla karşı karşıya.

Yeni protesto dalgasının baskısıyla Şerif hükümette kapsamlı değişime gidiyor.

Resmi medya en az 15 bakanın değiştirileceğini bildiriyor.

Bu süreç Şubat ayında devrilen Mübarek'e yakın isimlerin hükümetten temizlenmesi olarak değerlendiriliyor.

Mübarek'e yakın bir isim olarak bilinen Mudammed El Urabi dışişleri bakanlığında bir aydan az bir süre kaldı.

El Urabi başbakanın, sürmekte olan hükümet değişikliği müzakereleri sırasında elini rahatlatmak için istifa ettiğini belirtti.