BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Emekliler ikramiye hakkınızı kaçırmayın!

Emekli ikramiyesi için Anayasa Mahkemesi kararından önce dava açmayanlara umut ışığı doğdu

Abone ol

Dava açmayan emeklilere emekli ikramiyesi almak için önce SGK'ya reddi halinde Ankara İdare Mahkemesi'ne başvurmaları çağrısı yapıldı.

Anayasa Mahkemesi, bir süre önce bunlara, memuriyette geçen süreleri için ikramiye ödenmesine olanak sağlayan bir karar verdi. Daha doğrusu, ikramiye ödenemeyeceğine dair yasa hükmünü iptal etti. Karar çıkmadan önce dava açanlar ikramiyelerini alacak.

Ancak dava açmayan yüzbinlere varan emeklilerin hakkı ne olacak. Çünkü Anayasa'nın 153. maddesinde, "Anayasa mahkemesi kararlarının geriye yürüyemeyeceği" yazılı.

Ancak yine de ümitler tükenmiş değil. Hürriyet yazarı Şükrü Kızılot, nefesini tutan emeklilere ümit ışığı olabilecek gelişmeyi köşesinden duyurdu.

"Bu maddeye göre, yüzbinlerce emekliye deniliyor ki "Arkadaş, bu karar 9 Temmuz 2011'de yürürlüğe girdi. Bu tarihten önce dava açanlar, ikramiyelerini alacaklar. Siz dava açmadığınız için Anayasa Mahkemesi kararı geriye yürümeyecek ve ikramiyenizi alamayacaksınız.''

Emekliler de diyor ki; "Devletimize güvenip, dava açmadık. Açanlar ikramiyelerini alıyor. Devlete güvenmek suç olur mu? Şimdi biz ikramiyelerimizi alamayacak mıyız?" Emekliler, "Hukuk devleti", "kanun önünde eşitlik" ve "adalet" ilkeleri yönünden, yerden göğe kadar haklılar...

DİLEKÇE ÖRNEĞİ

Olaya bir başka açıdan da şöyle bakabiliriz; Anayasa'nın 153. maddesindeki "İptal kararlarının geriye yürümeyeceği" ilkesi, "tekemmül etmiş ve sonuçlanmış işlemler için" düşünülebilir. Burada, tekemmül etmiş ve sonuçlanmış bir işlem yok. Bu nedenle, daha önce dava açmayanlar, önce Sosyal Güvenlik Kurumu'na, reddi halinde 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemesi'ne başvurmayı deneyebilirler.
Okuyucularımız, ısrarla istedikleri SGK'ya başvuru dilekçesi örneğine buradan ulaşabilirler.