BIST 10.392
DOLAR 32,29
EURO 34,91
ALTIN 2.391,88
HABER /  GÜNCEL

Güney Kıbrıs dışişleri bakanı Kipriyanu istifa etti

Güney Kıbrıs'ta bir donanma üssünde meydana gelen ölümcül patlamayı takiben savunma bakanı ve genelkurmay başkanının istifalarına son olarak dışişleri bakanı eklendi.

Abone ol

Güney Kıbrıs'ta bir askeri üste meydana gelen ve 13 kişinin ölümüne yol açan büyük patlama ardından istifasını sunan yetkililere son olarak Dışişleri Bakanı Markos Kipriyanu da eklendi.

Kipriyanu, 11 Temmuz'da meydana gelen patlamayı soruşturan parlamento savunma komisyonunun olağanüstü toplantısında istifayı düşündüğünü söylemişti.

Limasol'da bulunan Evangelos Florakis donanma üssündeki mühimmat deposunun havaya uçması, adanın Rum kesiminde siyaseti de sarstı.

Bundan önce Savunma Bakanı Costas Papacostas ve Genelkurmay Başkanı Petros Tsalikidis de istifalarını vermişti.

Üsteki patlamada ölenler arasında Kıbrıs donanmasının komutanı da yer alıyor.

Santral de etkilendi

Kıbrıslı Rumların ana elektrik santralini çalışmaz hale getiren patlama, üç yıl önce el konulan bir gemide ele geçirilen ve deniz üssünde muhafaza edilen konteynırlardaki mühimmatın infilak etmesi sonucu meydana geldi.

Mühimmatın çevredeki çalılık bölgede çıkan yangından dolayı infilak ettiği düşünülüyor.

Ocak 2009'da İran'dan Suriye'ye giden Monchegorsk adlı Kıbrıs bandralı bir gemide 98 konteynır dolusu silaha el konulmuş ve donanma üssüne nakledilmişti.

Kıbrıslı yetkililer İran'ın BM'nin ambargo kararına aykırı davrandığı için gemiye el konulduğunu açıklamışlardı.