BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Tapınak anlaşmazlığında Adalet Divanı devrede

BM'e bağlı Uluslararası Adalet Divanı, Tayland ve Kamboçya'dan tarihi Preah Vihear tapınağının yakınındaki tartışmalı bölgeden askerlerini çekmelerini istedi.

Abone ol

BM Uluslararası Adalet Divanı, 11. yüzyıldan kalma Preah Vihear tapınağıyla ilgili olarak yayımladığı bildiride, "her iki taraf, askerden arındırılmış bölgedeki tüm askeri personelini derhal geri çekmeli ve bu bölgede herhangi bir askeri varlık göstermekten kaçınmalıdır." dedi.

Adalet Divanı, ateşkesin denetlenmesi için bölgeye BM gözlemcileri gönderileceğini bildirdi.

Kamboçya, yılın başlarında, Preah Vihear tapınağı çevresinde çatışma çıkınca, Uluslararası Adalet Divanı'ndan bu konuda bir karar almasını talep etmişti. Kamboça yönetimi, Adalet Divanı'na, tapınağı kendisine veren ama diğer konuları muğlakta bırakan 1962 tarihli kararın açıklığa kavuşturulması için başvurmuştu.

Tayland ise, davanın iptalini istiyor ama Divan'ın vereceği kararı saygıyla karşılayacağını belirtiyor.

BM Uluslararası Adalet Divanı ise, Tayland'ın davayı iptal ettirme girişimlerini reddetti.

Preah Vihear tapınağı Kamboçya'ya ait olmakla birlikte, çevreleyen bölgenin büyük bölümü Tayland toprağı. Bu karar Divan'ın sınıra ait daha önceki kararlara açıklık getirme çabasını oluşturuyor.

BBC'nin Bangkok muhabiri Rachel Harvey, BM Uluslararası Adalet Divanı'nın bugün aldığı kararın, uzun sürecek ve gayet karmaşık olacak gibi görünen bir yargı sürecinin ilk aşaması olduğunu kaydediyor.

UNESCO'nun 2008 yılında Preah Vihear tapınağına Dünya Mirası statüsü vermesi ardından, Kamboçya ile Tayland arasındaki gerilim artmaya başladı.

Şubat ayında tapınak çevresinde çıkan çatışmalarda 10 kişi öldü.

Nisan ayında da, batıdaki bir diğer tapınak grubu çevresindeki sınır bölgesinde patlak veren çatışmalarda 18 kişi can verdi.