BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,05
ALTIN 2.324,21
HABER /  GÜNCEL

Mısır muhalefetinden Mursi'ye ültimatom

Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi protesto eden gösteriler sürerken, ülke çapında eylemleri düzenleyen Tamarud (İsyan) adlı muhalif örgüt istifa etmesi için Cumhurbaşkanı'na salı gününe kadar süre verdi.

Abone ol

Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi protesto eden gösteriler sürerken, ülke çapında eylemleri düzenleyen Tamarud (İsyan) adlı muhalif örgüt istifa etmesi için Cumhurbaşkanı'na salı gününe kadar süre verdi.

Mursi'nin göreve gelmesinin birinci yıl dönümünde başta başkent Kahire olmak üzere birçok kentte protesto gösterileri sürerken karşıtları gösteriler düzenleniyor.

Tamarud tarafından yapılan açıklamada, görevinden ayrılmaz ve seçimlerin yolunu açmazsa, Mursi'nin "sivil itaatsizlikle" karşı karşıya kalacağı ifade edildi.

Muhalif hareket, açıklamasında, Mursi'nin istifasını talep eden 22 milyondan fazla imza topladıklarını savundu.

Altı kişi yaşamını yitirdi

Gece boyunca da devam eden gösterilerde Mursi'nin istifa etmesi ve erken genel seçimlerin düzenlenmesi talep ediliyor.

Başkent Kahire'deki yüz binlerce kişi Tahrir Meydanı ve Başkanlık Sarayı'nın önünde toplandı. Göstericilerin bir bölümü sabahladı.

AFP haber ajansına göre, Pazar günkü gösteriler sırasında çıkan olaylarda beş kişi, ağır yaralılardan da bir kişi sabah karşı yaşamını yitirdi.

Dün Kahire'de, iktidardaki Müslüman Kardeşler'in merkezlerine taş ve molotof kokteylleriyle saldırıda bulunuldu.

Göstericilerin liderleri, eylemlere katılanlardan Mursi istifa edinceye kadar sokaklarda kalmalarını istedi.

Bir Cumhurbaşkanlığı sözcüsü göstericilerden demokratik sürece saygılı olmalarını istedi.

Ahram News adlı internet sitesine göre Mursi yandaşları Beni Suef kentinde göstericilere saldırdı ve kimliği belirsiz bir kişi göstericilere doğru ateş açtı.

Gösteriler İskenderiye, , Süveyş da dahil olmak üzere farklı kentlerde de düzenleniyor.

'Meydanlardan ayrılmayacaklar'

Kahire'de bulunan BBC muhabiri Alim Makbûl, Mısırlılar'ın haftalardır bu eylemlere hazırlandığını ve muhalefetin Mursi istifa edip erken seçim kararı almadan meydanı terk etmemeye kararlı olduklarını söylüyor.

Muhabirimize göre toplumun büyük bir bölümü de Mursi'nin seçilmiş bir lider olduğunu, görev süresinin sona ermesinin beklenmesi gerektiğini düşünüyor. Muhabirimiz bu anlamda toplumda ciddi bir bölünme yaşandığını ve bunun sokaklara da yansıdığını vurguluyor.

Protestocuların hükümetin özellikle ekonomi ve güvenlikle ilgili sorunları çözememekle eleştirdiği bildiriliyor.

Mursi yanlıları da sokaklarda

Guardian gazetesinin haberine göre yaklaşık 20 bin Mursi yandaşı da Cuma gününden beri bulundukları başkent Kahire’nin doğusunda, rejim yanlısı gösteri düzenledi.

Mursi yanlıları, protestoları ‘karşı devrim’ olarak görüyor ve gösterileri Hüsnü Mübarek destekçilerinin çıkardığını iddia ediyor.

Guardian’a konuşan Mursi yanlısı Mısırlı öğretmen Şeyma Abdülhamid, “Ben oyumu savunmak ve parçası olduğum devrimi savunmak için buradayım” dedi ve ekledi:

“Bir cumhurbaşkanı seçiyoruz. Onlar, 30 yıllık yolsuzlukla mücadele eden cumhurbaşkanından kurtulmak istiyor. Üstelik yalnızca bir yılın ardından.”

Müslüman Kardeşlerin yanı sıra, Selefi grup Cemaa İslammiye de Mursi’ye destek çıkıyor.

Grup üyeleri düzenledikleri gösteride, “Laikler bir daha Mısır’ı yönetemeyecek” sloganları attı.

Müslüman Kardeşler üyesi üst düzey siyasetçilerden İssam El Eriyan da, grubun resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, protestoları ‘darbe girişimi’ olarak niteledi.

El Eriyan, muhalefete kamu oyunun nabzını ‘şiddetli sokak gösterileri, yağmacılık ve Mısırlıların kanı’ yerine seçimlerde yoklaması çağrısında bulundu.