BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,81
ALTIN 2.418,15
HABER /  GÜNCEL

Mısır başbakan yardımcısı istifa etti

Kahire'de Kıpti Hristiyanlar ve güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda 25 kişinin hayatını kaybetmesinde hükümetin sorumluluğunu kabul eden başbakan yardımcısı ve maliye bakanı Beblavi istifa etti.

Abone ol

Mısır başbakan yardımcısı Hazem el Beblavi, pazar günü yaşanan şiddet olayları sebebiyle istifa etti.

Aynı zamanda maliye bakanlığı görevinde bulunan Beblavi, 25 kişinin hayatını kaybettiği olaylarda hükümetin sorumluluğu bulunduğunu kabul ederek istifasını sundu.

Bu arada El Cezire haber kanalı, Beblavi'yle birlikte tüm hükümetin de görevi bıraktığını iddia etti ancak kısa süre sonra haber hükümete yakın kaynaklarca yalanlandı.

Mısır haber ajansı Mena'nın bildirdiğine göre Beblavi istifasının ardından "olaylardan doğrudan sorumluluğun hükümette olduğunu söylemek mümkün olmasa da son kertede sorumluluk hükümetindir" dedi.

Mısır'da şu anki durumun olukça zor olduğunu belirten Beblavi "Bunları aşmak için yeni ve farklı bir biçimde düşünmek gerekiyor" görüşünü dile getirdi.

Öte yandan Mısır'daki Kıpti Hıristiyanlar Pazar günü hayatını kaybedenler için üç günlük yas orucuna başladılar.

Olayların gelişimi

Başbakan yardımcısı Beblavi'nin istifasına yol açan çatışmalar, geçen hafta Aswan bölgesinde Kıpti Hristiyanlara ait bir kiliseye, radikal İslamcılar tarafından düzenlendiği savunulan bir saldırıyı protesto için yapılan gösterinin ardından çıktı.

Mısır'da Hristiyan ve Müslümanlar arasındaki gerilim son dönemde artıyordu.

Nüfusun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan Kıpti Hristiyanlar, iktidardaki askeri konseyi, son dönemde kendilerini hedef alan saldırılar karşısında fazla hoşgörülü davranmakla suçluyordu.

Kahire'nin bazı kesimlerinde gece sokağa çıkma yasağı uygulanmasına yol açan olaylar, çoğu Hristiyan binlerce kişinin Kahire'nin kuzeyindeki Şubra bölgesinden devlet televizyonu binasının bulunduğu Maspero Meydanı'na doğru yürüyüşüyle başladı.

Göstericiler bu meydanda bir oturma eylemi yapmak istiyordu.

Aswan Bölgesi valisinin istifasını talep eden eylemciler, devlet televizyonunu da Hristiyan karşıtı yayınlar yapmakla suçladı.

Protestocular, güvenlik güçleriyle çatışmaların başlamasından önce, sivil giyimli bazı kişilerin kendilerine saldırdığını belirtti.

Çatışmaların daha sonra, Hüsnü Mübarek'in istifasıyla sonuçlanan eylemlerin merkezi Tahrir Meydanı'na yayıldığı duyuruldu.

Olaylarda 25 kişinin öldüğünü, 212'den fazla kişinin de yaralandığı açıklandı.

Bakanlık Sözcüsü BBC'ye yaptığı açıklamada, yaralananların 107'sinin sivil, 86'sının da güvenlik gücü olduğunu söyledi.

Olaylar üzerine Başbakan Essam Şerif, ülke halkına sükûnet çağrısında bulunmuş, Mısır'da Hristiyanlar ve Müslümanlar arasındaki geçimsizliğin 'ülke güvenliğine tehdit oluşturduğunu' söylemişti.

Dün gece geç saatlerde çatışmaların yaşandığı yeri ziyaret ettikten sonra televizyondan halka seslenen Şerif, 'Ülke güvenliğine karşı en ciddi tehdit ulusal birlikle oynamak ve Mısır'ın Hristiyan ve Müslüman evlatları arasında geçimsizlik yaratmaktır' demişti.