BIST 10.248
DOLAR 32,26
EURO 34,71
ALTIN 2.403,92
HABER /  SAĞLIK

Mide kanserinin nedenleri

Son yıllarda tehlikeli boyutlara ulaşan mide kanserinin en önemli nedeni yanlış beslenme.

Abone ol

Medikal Onkolog Aziz Yazar, ızgarada pişirilmiş veya tütsülenmiş, salamura yiyeceklerin mide kanserine davetiye çıkardığını belirtiyor. Prof. Dr. Aykan da çağrıda bulunuyor: Yeşil ye, sağlıklı ol!

Mide kanseri, tüm dünyadaki kanserler arasında ikinci sırayı işgal ediyor ve her yıl yaklaşık 650 bin kişinin ölümüne neden oluyor. Özel Vehbi Koç Vakfı İtalyan Onkoloji ve Rehabilitasyon Hastanesi doktorlarından Medikal Onkolog Dr. Aziz Yazar, mide kanserinin son yıllarda tehlike boyutlara ulaştığına dikkat çekti. Yazar, aşırı sıcak içecek, sık olarak ızgarada pişirilmiş veya tütsülenmiş gıdalar ile tuzlu besin ve salamura ürünlerin fazla tüketilmesinin mide kanserini tetiklediğini belirtti.
Mide kanserinin temel sebepleri arasında sigaranın yanı sıra kalitesiz beslenme ile bazı besinlerin fazlaca tüketmesinin önemli rolü olduğunu vurgulayan Onkolog Dr. Aziz Yazar, mide kanserinin bazı ülkelerde sık görüldüğünü, bunun sebebinin ise genetik faktörler ile yeme alışkanlıkları olduğunu söyledi. Özellikle Japonya başta olmak üzere Çin ve İrlanda'da mide kanseri ile çok sık karşılaşıldığına dikkat çeten Dr. Yazar, bu bölgelerde sushi ve benzeri salamura, tütsülenmiş ve çiğ et tüketiminin fazla olduğunu hatırlatarak, aşırı tuzlu yemenin de mide kanserini tetikleyebileceğini ifade etti.

KARADENİZ İLK SIRADA
Mide kanserinin, Türk toplumunda en yaygın şekilde Karadeniz bölgesinde görüldüğünü açıklayan Yazar, bölge insanının aşırı sıcak çay içme alışkanlığının bunda en önemli etken olduğunu anlattı. Mide kanserinin en yoğun görüldüğü diğer bölgelerimizin de Doğu ve Güneydoğu Anadolu olduğunu söyleyen Dr. Yazar, otlu peynir, tütsülenmiş ve çiğ balık, tuzlu balık, turşu ve tandırda pişirilen yemeklerin mide kanserine yakalanma riskini çoğalttığı uyarısında bulundu.

ERKEKLERDE RİSK FAZLA
Izgara ve tütsüleme esnasında tam olmayan yanma sonucu kanseri tetikleyen kanserojen maddeler oluştuğuna dikkat çeken Dr. Yazar, "Et ürünlerinin salamurası (tuzlama) yapılırken, nitrat ve nitrit tuzlarının kullanılması da bu gıdaların ısıtılması esnasında veya mide içinde, yine kanseri tetikleyen maddeleri (nitrosamin) ortaya çıkarıyor" dedi. Yazar, mide kanserinin kadınlara göre erkeklerde 1,5 kat fazla görüldüğünü, 60-70 yaşları arasında daha sık karşılaşıldığını da sözlerine ekledi.

KURTULUŞ YEŞİLDE
İstanbul Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. N. Faruk Aykan da yeşil yapraklı sebzeler ve C vitamininden zengin meyvelerin mide kanserine karşı koruyucu etkileri olduğunu dile getirdi. Aykan, şu önerilerde bulundu: "Önemli olan dengeli beslenmektir. Gıdalarda bakteri bulaşması büyük ölçüde önlenmelidir; bir çok gıda eskiden olduğu gibi tuzlanarak değil, soğutularak muhafaza edilmelidir. Ayrıca tarımda nitratlı gübrelerin aşırı kullanılmamasına da özen gösterilmelidir."

Hp Etrafta Kol Geziyor
Günümüzde mide kanserine yol açan helikobakter pilori bakterisinin ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. N. Faruk Aykan, "Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı; helikobakter pilorinin kanserojen bir bakteri olduğunu kabul etti. Yapılan araştırmalarda helikobakter piloriye maruz kalan hastaların mide kanserine yakalanma olasılıkları diğerlerine kıyasla yaklaşık 4 katı fazla çıktı. Bu çalışmalar aynı zamanda helikobakter pilorinin gastrit kanseri üzerindeki etkilerini ortaya koyuyor" diye konuştu. "Helikobakter pilori, onikiparmak bağırsağı ülserlerinin yüzde 90'ında, mide ülserlerinin yüzde 70'inde belirleniyor" diyen Prof.Aykan, ekledi: "Bu nedenle, günümüzde helikobakter pilorinin yok edilmesi, tedavide ilk hedef. Ancak son zamanlarda çeşitli durumlarda kontrolsüz ve gereksiz antibiyotik kullanımının tedaviye dirençli helikobakter türlerinin ortaya çıkmasına yol açtı."


Gastrit Kanser Ediyor
Prof. Aykan; pilorinin kronik enfeksiyonunun midede kalıcı, hatta ömür boyu süren kronik gastrite bunun da zamanla çok odaklı 'atrofik gastrit' denen özel bir gastrit türüne dönüştüğüne dikkat çekti. Süregelen bu yangı ve tahrişin de zamanla kansere yol açabileceğini ifade eden Aykan, şu bilgileri verdi: "15 yıllık bir süreçte kronik gastrit vakalarının en az yüzde 10'unda kansere dönüşme görülebileceği biliniyor. Birinci derecede akrabalarında mide kanseri olanlarda bu risk daha fazla." Helikobakter piloriyi tespit edecek birçok test bulunduğunu kaydeden Prof. Aykan, şu belirtilere dikkat çekti: "Erken dönemde sindirim bozukluğu, midede şişkinlik ve gaz görülebilir. Daha sonra bunlara iştahsızlık, halsizlik, bulantı, kusma ve midede ağrılar eşlik edebilir. Nedeni açıklanamayan kansızlık ve kilo kayıplarında mide mutlaka incelenmeli."

Ameliyat Kaçınılmaz Mı?
Mide kanserinin ABD'de az görüldüğünü vurgulayan Prof. Aykan, bunda gıdaların derin dondurucularda korunması, bakteri kontaminasyonunun olmaması, antibiyotiklerin etkin olduğunu kaydetti. Obezite ve reflüye bağlı mide kanserinin de görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Aykan, "Mide kanserinin kesin tedavisi ameliyattır" dedi. Aykan, şöyle devam etti: "Midenin tümü ya da bir kısmı, çıkarılır. Ameliyatın, bu konuda deneyimli merkezlerde yapılması esastır. Ameliyat sonrası operasyon bölgesine radyoterapi verilirken aynı zamanda sistemik kemoterapi uygulanmaktadır."

Kaynak: Sabah