BIST 10.257
DOLAR 32,34
EURO 34,86
ALTIN 2.379,87
HABER /  SAĞLIK

Mide ameliyatına gerek kalmayacak

Bilim insanları obezlerde mide ameliyatına ihtiyaç bırakmayacak bir ilaç geliştirdi. İlaç obez insanların kilo vermesini kolaylaştıracak.

Abone ol

Bilim insanları hastaların beyninde yeterince yediğini düşündüren uzun süre kalıcı özelliğe sahip bir hormon yarattı.

Bu yeni tedavi yöntemi obez kişiler mide ameliyatı olduğunda yaşanan şeykeri taklit ediyor. Londra Imperial Collage'dan uzmanlar hastalar üzerinde yaptıkları ilk deneylerden olumlu sonuç elde etti ve şimdi geniş çaplı deneylere başlamaya hazırlanıyor.

Uzmanlar ameliyata karşı güvenli bir alternatif olmasını umuyor. Çünkü ameliyatın pahalı olduğunu ve sınırlı sayıda hastada uygulandığını belirtiyorlar. Imperial Collage'dan Prof. Steve Bloom "Mide bypass ameliyatı hastalarda iyi iş görüyor. Ancak obeziteye bağlı hastalıklar nedeniyle ölümlere sebebiyet veriyor. Örneğin Avrupa'da ameliyatların yarısı yapılamıyor" dedi.

Yeni yöntem ile obez hastalar belini çevresine acısız ve taşıması kolay damariçi pompa takacak. Bu pompalar düzenli olarak GLP-1, OXM ve PYY hormonları verecek. Bu hormonlar normalde insan vücudunda birkaç dakika dayanır bundan doalyı sürekli verilmesi lazım. Ancak Prof. Bloom ve arkadaşları yeni bir yöntem geliştirerek hormonların bir hafta danaymasını sağladı. Bu, hastalar bir haftalık bir enjeksiyon ile iştahlarını kontrol edecek anlamına geliyor.

Küçük bir kilink deneyde bo yöntemi kullanan hastaların bir haftalık periyotta kilo verdikleri gözlemlendi.