BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  SAĞLIK

Sakin kişiliktekilere iyi haber

Sakinliğin daha uzun bir yaşam getirdiği ileri sürüldü. Fareler üzerinde yapılan araştırmada sakinliğin bedeni koruduğu belirtildi.

Abone ol

"Hızlı yaşa genç öl" deyimini tersi olan "sakin ol uzun yaşa" sözü bilimsel olarak ispatlandı. Sakin kalmak ile uzun yaşamak arasında bir ilişki olduğu ileri sürüldü. Uzmanlara göre sakin, çekingen ya da cesareti daha az olanlar bedenlerini daha iyi koruyor.

Araştırma İsviçre'deki Zürih Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından yapıldı. Laboratuvar ortamında uzmanlar yaptıkları deneyde sakin, çekingen ya da cesareti nispeten az farelerin, bedenlerini diğerlerinden daha iyi koruduğu ve böylece yaşam sürelerini uzattığını gösterdi.

Bilim dergisi Plos One'da yayımlanan araştırmada bilim insanları eşit sayıda dişi ve erkek fare üzerinde deney yaptı. 41 erkek ve 41 dişiyi iki gruba ayırdı.
Her iki gruptaki farelerin 21'i, yaşam süresini yüzde 30 uzattığı sanılan haplotip-t adı verilen gen gruplarına sahipti.

Uzmanlar, farelerin karakteri, cesareti, uyum sağlama özelliği ve beslenme alışkanlığını inceledikten sonra tek bir kromozom üzerinde bulunan haplotip t taşıyan dişilerin daha sakin, daha çekingen ve daha az yediğini gördü. Bu farelerin, karakter özellikleri ve beslenme alışkanlıkları sayesinde enerjilerini koruyarak düşmanlarından kaçabilecek kadar "uyanık" olduğu, yaşam sürelerinin de uzadığı vurgulandı.

Zürih Üniversitesi'nden araştırmaya öncülük eden Yannick Auclair kişisel özellik ile yaşam beklentisi arasında bağı kuran bu deneyin bir ilk olduğunu söyledi.