BIST 9.884
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.445,71
HABER /  GÜNCEL

MHP'li seçmene liste sürprizi

Kaset skandalları sonrası istifa eden MHP'li milletvekili adaylarının isimlerinin pusulada yer alması MHP'li seçmeni şaşırttı

Abone ol

Kaset skandalları sonrası hem parti yöneticiliğinden hem de milletvekili adaylığından istifa eden MHP'lilerin seçim pusulasında isimlerinin bulunması kafaları karıştırdı.

"Vatandaşlar istifa etmediler mi?" şüphesi yaşarken MHP'nin avukatı Hamit Kocabey net konuştu:

"İstifalar aday listeleri kesinleştikten sonra gerçekleştiği için bu isimler çıkartılamadı. İstifa eden 9 MHP yöneticisi ve milletvekili adayının milletvekili seçilmesi mümkün değil."

Kocabey'in verdiği bilgiye göre istifa süreçleriyle ilgili seçim kanununun ilgili maddesi şöyle:

“MADDE 25 - Aday listelerinin kesinleştiği tarihten, oy verme günü saat 17.00'ye kadar ölüm veya istifa nedeniyle aday listelerinde meydana gelecek eksilmeler, listelerin tamamlanmasını gerektirmez. Ancak, aday listelerinde yukarıdaki nedenlerle boşalma olması halinde listedeki adaylar liste sırasına göre kaydırılmak suretiyle boşalan yerler doldurulur.”

Bu maddeye göre MHP yöneticileri adaylıktan istifa ettiklerinden bu kanun uygulanacak, yeni isim bildirilmediğinden kanuni tabiri ile, “istifa nedeniyle aday listelerinde meydana gelecek eksilmeler, listelerin tamamlanmasını gerektirmez. Ancak, aday listelerinde yukarıdaki nedenlerle boşalma olması halinde listedeki adaylar liste sırasına göre kaydırılmak suretiyle boşalan yerler doldurulur.” hükmü uygulanacak. Örneğin Ankara 2. bölge milletvekilleri Cihan Paçacı ve Deniz Bölükbaşı istifa ettiğinden 3. sıradaki aday birinci sıraya gelecek ve o seçilecek.