BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.432,63
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP'li Bal'dan anayasa uyarısı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, yeni anayasa için hükemeti uyardı

Abone ol

MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Türk milletinin Kanun-i Esasi ile bir imparatorluk kaybederek anayasa tarihinde en ağır bedeli ödediğini belirterek, dikkatli oluması gerektiği uyarısında bulundu.

Bal, partisinin Selçuklu İlçe Teşkilatında partililerle bir araya geldi.

Faruk Bal, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünyanın en çok anayasa yapan ülkesi olduğunu ifade etti.

Türkiye'de 135 yılda 5 anayasa yapıldığını belirten Bal, ''Türk milleti bu 5 anayasayı yaparken dünyanın en ağır bedelini ödemiştir'' diye konuştu.

Bu bedellerden birinin Kanun-i Esasi'nin ardından Osmanlı Devleti'nin dağılması olduğunu bildiren Bal, şunları kaydetti:

''Bu anayasayı yaptıktan sonra bir imparatorluğu kaybetmişiz. 1876 Anayasası, 1856 Paris Anlaşması ile dayatma bir anayasa olduğu için Osmanlı bütünlüğünü bozmuş, bozulan devlet bütünlüğünden 30 küsur devlet doğmuştur. Bir imparatorluk çökmüştür. 1876 Kanun-i Esasi ile bir imparatorluk kaybederek anayasa tarihinde en ağır bedeli ödemiş ülkeyiz. O zaman buradan bir sonuç çıkarmak gerekmektedir, o da şudur, dayatmayla kabul edilen anayasa ile bir imparatorluk kaybettiğimize göre dayatmayla kabul edilecek bir anayasa ile Türkiye'nin millet bütünlüğünü bozarsak, etnik ve inanç gruplarına ayrıştırma süreçlerine sokarsak, Türkiye'den de çok sayıda devlet çıkmasına vesile olabiliriz. Bu durumu tarihi bir gerçek olarak anayasa yapım sürecinde gözümüzün önünde tutmamız lazım, niçin, tarihin tekerrür etmesini engellemek için.''

Yeni anayasa yapımında millet bütünlüğünün korunması gerektiğini vurgulayan Bal, yeni anayasanın Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluş felsefesine uygun bir anayasa olması gerektiğini belirtti.

MHP'nin yeni anayasanın yapımına katkıda bulunma çabası içinde olacağını ifade eden Bal, herkesin saygı duyabileceği, sadakat hissedebileceği bir anayasaya katkıda bulunacaklarını söyledi.

Toplantı, daha sonra basına kapalı devam etti.