BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.435,24
HABER /  GÜNCEL

Arap Birliği'nden Suriye'ye yaptırım

Arap Birliği zirvesinde kabul edilen yaptırımlar arasında, mal varlıklarının dondurulması ve yatırımların durdurulması da var.

Abone ol

Arap Birliği, Suriye'ye yönelik yaptırım uygulanmasını kabul etti.

Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında kabul edilen yaptırımlar arasında, mal varlıklarının dondurulması ve yatırımların durdurulması da bulunuyor.

Karar Suriye'de aylar süren şiddet ardından geldi.

BM tahminlerine göre ülkede Mart ayından bu yana düzenlenen hükümet aleyhtarı eylemler sırasında 3500'ü aşkın kişi öldü.

Arap Birliği bu ay başlarında Suriye'nin üyeliğini askıya almıştı.

Bu karar Şam tarafından içişlerine müdahele olarak değerlendirildi.

Dışişleri Bakanları toplantısına başkanlık eden Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Hamad Bin Casım, düzenlenen basın toplantısında, Arap Birliği yaptırımlarını 22 üye ülkenin 19'unun desteklediğini söyledi.

Casım, Arap Birliği'nin Suriye konusunda başarısız olması durumunda soruna yabancıların müdahale etmesinden kaygı duyduğunu ifade etti.

Arap Birliği'nin Beşar Esad hükümetine ülkeye bir gözlemci heyeti gönderilmesini kabul etmesi için tanıdığı süre dolmuştu.

Birlik, Suriye'deki göstericilere karşı Esad hükümetinin tutumunu izleyecek 500 gözlemcinin ülkeye giriş yapmasını istiyordu.

Fakat Suriye'ye bu öneriyi kabul etmesi için tanınan 24 saatlik süre Şam'dan olumlu yanıt gelmeden doldu.

Arap Birliği, gözlemci heyeti kabul edilmezse Suriye'ye ekonomik yaptırımların olası olduğunu söylemiş ve konunun cumartesi günü karara bağlanacağını açıklamıştı.

Suriye'yi hedefleyecek olası yaptırımlar arasında uçak seferlerinin askıya alınması ve ülkenin merkez bankasıyla ilişkilerin kesilmesi veya mal varlığının dondurulması gibi önlemler üzerinde düşünülüyor.

Barış planı uygulanamadı

Genellikle üyelerine karşı yaptırım uygulamaya isteksiz olan Arap Birliği, bu ay Şam yönetimi ile ülkede devam eden şiddete son verilmesi için tankların sokaklardan çekilmesini ve ulusal diyalog kanalları açılmasını içeren bir plan üzerinde anlaşmıştı.

Ülkeye gözlemciler gönderilmesi de bu kapsamda gündeme geldi. Şiddetin devam etmesi ve Şam yönetiminin gözlemci sayısını 500'den 40'a düşürmek istediği haberleri, ilişkileri gerdi.

Bununla birlikte Arap Birliği temsilcileri, ülkede uçuşa yasak bölge ilan edilmesi, ya da herhangi bir dış müdahale gündeme gelmesine karşı.

Fransa ise Suriye toprakları içinde insani koruma bölgeleri oluşturulması fikrini ortaya atmıştı.

Eylemciler son üç günde aralarında çocukların da olduğu 40 kişinin daha yaşamını yitirdiğini öne sürüyor.

Binlerce kişi ise operasyonlardan kaçarak sınırı geçti ve Türkiye'ye sığındı.

Arap Birliği'nin cumartesi günü oylayacağı ekonomik yaptırım politikasına Türkiye de destek veriyor.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye ile ilgili Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısına katıldı.

Davutoğlu, Mısır'ın başkenti Kahire'de bugün yapılan toplantıda, 22 Arap ülkesinden temsilcinin bulunduğu masada, Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Amr Kamil ile Katar Başbakanı Hamad Bin Casım'ın arasına oturdu.