BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP'de kurultay tartışması büyüyor!

MHP'de Sinan Oğan, Meral Akşener ve Koray Aydın'ın başı çektiği muhalefet, olağanüstü kongre için 19 Haziran tarihini açıkladı. Peki bu kongre toplanabilecek mi?

Abone ol

Bir dönem MHP'nin Yüksek Seçim Kurulu üyeliğini de yapan Avukat Kürşat Ergün, Genel Merkez'in 19 Haziran'da yapılacak kongreyi tanımıyoruz açıklamasını değerlendirdi. Muhalefetin Ankara'da toplayacağı kongrenin hukuka ve tüzüğe uygun olduğunu söyleyen Ergün, Devlet Bahçeli'nin açıkladığı tarihte hem tüzük hem de seçimli kongrenin yapılamayacağını, yapılması halinde de iptal edilebileceğini iddia etti.

MHP'de kongre tartışması sürüyor. Muhalefetin ortak kararıyla 19 Haziran'da yapılacağı duyurulan kurultay için MHP Genel Merkezi'nden "tanımıyoruz" açıklaması geldi. MHP Genel Merkezi, kurultayın 10 Temmuz'da yapılacağını ilan ederken, Devlet Bahçeli'nin de yeniden aday olacağı duyuruldu.

DAVETİYELER GÖNDERİLİYOR

Muhalifler 19 Haziran, Genel Merkez ise 10 Temmuz için delegelere

Tüzüğümüzde "Olağanüstü Genel Kurullar'da organ seçimi yapılamaz" maddesi varken aynı gündem içerisinde konusu tüzük değişikliği ve organ seçiminin bir arada ilanı mümkün değildir.

davetiye göndermeye başladı. Böylelikle MHP tarihinde ilk kez birbirinden bağımsız olarak iki kurultay takvimi açıklandı. 

MUHALEFETİN AVUKATI KONUŞTU

MHP Genel Merkezi'ne yönelik kurultayın yapılması için açılan davada Sinan Oğan'ı temsil eden Avukat Kürşat Ergün, Çağrı Heyeti'nin 19 Haziran'da yapılacağını duyurduğu kurultay için Genel Merkez'in yaptığı "tanımıyoruz" açıklamasını değerlendirdi. Ergün, Çağrı Heyeti'ni mahkemenin yetkilendirdiğini ve bu tür açıklamaların mahkeme kararının yok sayılması anlamı taşıdığını söyledi. İşte Ergün'ün açıklamalarından satır başları:

"Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin kararını oy birliği ile ve kesin olarak onaylamasıyla Çağrı Heyeti'nin görevi konusundaki tüm hukuki tartışmalar sona ermiştir. Tüzük değişikliği konulu Olağanüstü Kongrenin toplanması için gerekli işlemler başlatılmıştır ve kongre Çağrı Heyeti'nin de duyurusunu yaptığı gibi 19 Haziran'da yapılacaktır.

"19 HAZİRAN'DAKİ KONGRE MEŞRU VE HUKUKA UYGUNDUR"

19 Haziran tarihinin açıklanmasının ardından Genel Merkez yapılacak bu kongreyi tanımayacağını belirtmesi, bir bakıma mahkeme kararını da tanımıyoruz anlamı taşır. Genel Merkezin bu açıklaması bir yana artık kesin olan konu Çağrı Heyetinin belirlediği tarihte yapılacak kongre tamamen meşru ve hukuka uygun bir kongredir. Bu kongreyi yok saymak mahkeme kararını yok saymak anlamına gelmektedir.

"TÜZÜK DEĞİŞTİRİLECEKTİR"

19 Haziran tarihinde tüzük kongresinin gerçekleştirilme sebebi öncelikli olarak mahkeme kararının yerine getirmek ikinci olarak da tüzüğümüzün mevcut halinde değişiklik yapmadan seçimli bir olağanüstü kongre yapmanın mümkün olmamasıdır.

"GENEL MERKEZ'İN KONGRESİ MÜMKÜN DEĞİL"

Genel Merkez'in duyurduğu tarihte hem tüzük değişikliği hem de organ seçimi yapılması yine mümkün değildir. Tüzüğümüzde "Olağanüstü Genel Kurullar'da organ seçimi yapılamaz" maddesi varken aynı gündem içerisinde konusu tüzük değişikliği ve organ seçiminin bir arada ilanı mümkün değildir. Bu gündeme yapılacak olası bir itiraz halinde kongre gündeminin iptaline kadar gidilebilir. Ayrıca varsayıma dayalı bir gündem tanzim edilemez. Tüzük değişikliğinin kongrede kabul edilememesi halinde gündemin diğer maddesine geçiş zaten mümkün olamayacaktır.

"GENEL MERKEZ'İN KATILMAMASI HUKUKEN SORUN DEĞİLDİR"

19 Haziran tarihinde yapılacak tüzük kongresine genel merkezin katılmaması kongre sürecini etkilemez. Kongre için olmazsa olmaz üst kurul delegesi niteliğine haiz yeterli çoğunluğu kongre salonunda hazır bulunmasıdır. Genel Başkanın ve yetkilendireceği kişilerin salonda bulunmaması hukuken geçersizlik meselesi yapılamayacaktır.

"SİNAN OĞAN'IN ÜYELİĞİ NETTİR"

Genel Başkan adayımız Sinan Oğan’ın Parti üyeliği ile ilgili durum nettir. Kamuoyunca bilindiği üzere hakkında ihraç kararı verildikten sonra Ankara 23. Asliye Hukuk Mahkemesine açtığımız dava haklı görülerek ihracın iptali kararını almıştık. Bu karar kanun uyarınca kesin nitelikli bir karardır ve mahkemenin gerekçeli karar metninde de bu husus yer almıştır. Her ne kadar Genel Merkez bu kararı temyiz etmiş olsa da aldığımız bu kesin karar üzerine her durumda Sayın Oğan Milliyetçi Hareket Partisi üyesidir ve Kongre salonuna Genel Başkan adayı olarak girecektir."