BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,67
ALTIN 2.394,30
HABER /  POLİTİKA

MHP BDP'nin barış çağrısına ne diyecek?

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak geçen hafta yerden yere vurduğu MHP'ye bu kez zeytin dalı uzattı

Abone ol

İNTERNETHABER.COM/ BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak bu haftaki grup toplantısında Selahattin Demirtaş'ın süreçle ilgili çalışmalar yürüttüğü için grup toplantına yetişemediğini söyledi.

Tıpkı geçen hafta olduğu gibi salondaki misafirlerin çoğunun erkek olmasına dikkat çeken Kışanak,''Kadın arkadaşlarımızın tamamı Diyarbakır'da BDP kadın meclisinin toplantısını gerçekleştiriyor. Bugün erkek arkadaşlarımız dinleyecek kadın eş başkan konuşacak' açıklamasının ardından konuşmaya başladı.

ekran-resmi-2013-04-09,-13.13.48.png

Geçtiğimiz hafta MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi  eleştiren Kışanak bu hafta Bahçeli'ye barış çağrısı yaptı.

Demirtaş'ın önceki haftalardaki sözünü hatılatan Kışanak, ''Devlet Bahçeli olsun ama o bahçede Isparta'nın gülü de olsun, Hakkari'nin lalesi de olsun. Birileri bu bahçede gülleri soldurmak laleleri ortadan kaldırmak sadece dikenlerle yaşamak istiyor olabilir. Kendisine vatanını ve milletini seven sıfatını uygun görenlerin bu toprakları bu bahçeyi diken bahçesi değil gül bahçesi yapmayı arzulaması gerekir.'' dedi.

İşte Kışanak'ın konuşmasından satır başları;

DEVLET BAHÇESİZ OLMASIN

Geçen haftalarda Demirtaş bu kürsüden şunu demişti Devlet Bahçeli olsun demişti tabiki devlet bahçeli olsun ama o bahçede Isparta'nın gülü de olsun, Hakkari'nin lalesi de olsun. Birileri bu bahçede gülleri soldurmak, laleleri ortadan kaldırmak ve sadece dikenlerle yaşamak istiyor olabilir. Kendisine vatanını ve milletini seven sıfatını uygun görenlerin bu toprakları bu bahçeyi diken bahçesi değil gül bahçesi yapmayı arzulaması gerekir.

Biz bu ülkenin topraklarını herkesin ortak vatanı yapmak istiyoruz. Biz MHP'ye vatanı ve milleti nasıl sevmek gerekir bunu izah etmek derdinde değiliz. Ama savaşın bitmesi ölümlerin durması konusundaki arzularına ve isteklerine saygılı olmalarını beklemek hakkımız. Bu tutum ve yaklaşım üniveristelerde gençlik içinde kavganın zeminini oluşturmaktadır. 

Hükümet sürecin ilerlemesi konusunda üzerine düşeni yapmak zorundadır. Kışkırtıcı yaklaşımlar için önlem almak zorundadır.

MHP'YE BUNU İZAH ETMEK DERDİNDE DEĞİLİZ

Biz bu ülkenin topraklarını herkesin ortak vatanı yapmak istiyoruz. Biz MHP'ye vatanı ve milleti nasıl sevmek gerekir bunu izah etmek derdinde değiliz. Ama savaşın bitmesi ölümlerin durması konusundaki arzularına ve isteklerine saygılı olmalarını beklemek hakkımız. Bu tutum ve yaklaşım üniversitelerde gençlik içinde kavganın zeminini oluşturmaktadır.

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak grubunun toplantısında konuştu. İşte Kışanak'ın konuşmasından satır başları;

YENİ SÖZLER SÖYLEMEK GEREKİR

Yeni anayasa işin bu sürecin esasını teşkil ediyor. Biz şimdi Türkiye'nin tamamını kapsayan yeni anaysa yapmak istiyoruz. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Dün itibari ile bu çalışmaların bir süre daha sürmesi için karar alınmıştır. Sorunlarımızı çözecek demokratik özgürlükçü yeni anayasa yapmak istiyoruz. Yeni dönemden bahsediyoruz yepyeni anayasa yapmak istiyoruz o zaman herkesin yeni sözler söylemesi gerekir. Eskiyi tekrar etmek değişime direnmektir. Yeni söz söyleyene 'eskiden böyle söylemiyordun' deniliyor. Mevcut anayasa şimdiye kadar yamalandı herkes kendi ihtiyaçlarına özgü değişikliklerle statükoyu koruyan anaysalarla bugüne kadar geldik. Bugün yeni anayasa yapma önerisi var.

BDP BU KONUDA İDDİALI

BDP Türkiye'nin demokrasi güçleri ile gerçek değişimi isteyen tüm güçlerle çalışıyor. BDP yeni Türkiye'yi kurma konusunda iddiasını ortaya koydu. Bizden başka bu konuda hiçbir partinin iddiası olmadığı görülmüştür. Herkesi kucaklayan herkese özgürlük diyen gerçek anlamda özgürlüklerin önünü açan anlayışla anayasa uzlaşma komisyonuna giden BDP'dir.

BDP dışında hiçbir parti yeni özgürlük alanına dair öneride bulunmamıştır.  Yurtta sulh cihanda sulh sadece veciz söz olarak söylediğimiz yaklaşımı anayasal hak olarak tanımlayalım dedik. Bunu anaysal güvenceye kavuşturmak istedik.

Kültürel kimlik hakkı, sürdürülebilir çevrede yaşama hakkı. Bunlar yeni özgürlük alanlarıdır. BDP dışında yeni hak tanımı getiren parti yoktur. Bizim en çok sıkıntısını yaşadığımız bu ülkdedeki ayrımcılıktır. Bunu sadece Kürt sorunu ile bağdaştırmak doğru değildir. Ayrımsız herkesin hakkını temsil eden eşitlik hakkını BDP vekilleri götürmüştür.

Bu ülkenin en büyük zenginliği anadiller tek tek kaybolmaktadır. Biz bunun için önerme sunduk diğer partiler kapılarını kapattılar.

DERDİMİZE DERMAN OLMAMIŞTIR

Özgürlükçü laiklik kavramını anayasaya yazalım devlet tüm inanaçlara eşit mesafede kalsın dedik ama diğer partiler buna da yaklaşmadı. Biz BDP olarak anaysa uzlaşma komisyonuna götürdüğümüz önerilerimizi tartışacağız. Demokrtaik Türkiye için kendi taslağımızı sunacağız. Demokratik özgürlükçü sorun çözücü reformcu hiçbir öneri diğer partilerden gelmemiştir kısmi öneriler gelmiştir ama derdimize derman olmamıştır.

AK Parti'nin CHP'nin hem BDP'nin araştırma komisyonu önerileri var. Bu öneriler genel kurulda konuşulurken umarız birlikte konuşulur. Reform yapacak, yasa çıkartacak, sürecin sağlıklı ilermesini sağlayacak parlementonun kendisidir. Parlementoda süreçte olumlu rol oynamak için kendisini konumlandırır.