BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,77
ALTIN 2.506,57
HABER /  SAĞLIK

Meyve siroz yapıyor!

Meyveyi yemekten hemen sonra yemenin siroz hastalığına davetiye çıkardığı ortaya çıktı.

Abone ol

Türk halkının genellikle meyveyi yemekten sonra tüketme alışkanlığının büyük bir hastalığın tehlikesine yol açtığı ortaya çıktı. Sindirimi 15 dakikada tamamlanan bir besin olan meyve yemekten sonra tüketildiğinde karaciğerinizi iflasa götürüp siroz hastalığına sebep oluyor.

Eğer meyve yemek sonunda yenirse, daha önce yenmiş ve sindirilmeleri için 2-3 saate ihtiyaçları olan besin maddelerinden dolayı kapısı kapalı olan bir mideye gelir. Meyve, sıcak ve nemli bir ortamda hapis kalır.

Bu da onun mayalanmasına ve diğer besin maddelerinin sindirim sürecini de bozarak barındırdığı vitaminlerin çoğunu kaybetmesine sebep olur.

Ayrıca, diğer besinlerle birleştiği için hazmı da zorlaşacaktır. Hatta fermente olup önce karbonhidrata, sonra da alkole dönüşecektir. Bu sebeple hayatı boyunca bir yudum içki içmediği halde siroz olan kişilere rastlanabilir.

MEYVELERİ NE ZAMAN YEMELİ?

Halbuki, meyveleri yemekten bir saat önce veya iki saat sonra yesek, ne kilo alırız, ne de siroz gibi hastalıklarla karşılaşırız. Çünkü, meyve bu süre içinde ince bağırsağa inme imkanı bulacak, dolayısıyla diğer besin maddeleri tarafından midede bloke edilemeyecektir.

Meyveler iyi çiğnenir ve mide boşken yenirse çabuk sindirilir. Midenin kısa zamanda boşalması, arkadan gelecek yiyeceklerin sindiriminde kolaylık sağlayacaktır. Meyvelerdeki fermantasyon yapıcı maddeler her türlü besinin sindirimine elverişlidir.

En iyisi, meyveyi sabahleyin aç karnına yemektir. Mide boşken yenen ilk besin maddesi bambaşka bir değer taşır.

Böylece vücut meyveden azami ölçüde istifade etmiş olur. Ayrıca, sabah yenen meyve diğer vakitlerde meyve yenmeyeceği anlamına da gelmez.

Yalnız bazı meyveler şekerce zayıf olduklarından, mayalanma güçleri önemsenmez. Çilek, böğürtlen, kızılcık yemekten sonra rahatça yenebilir. Aynı şekilde midede mayalanma tehlikesi olmadığından pişmiş meyveler de yemekten sonra yenebilir.

Limon da böyledir. Suyunu (Şekersiz) her an içebilir veya tat katmak için salatalara, soslara, yemeklere katabilirsiniz.

Meyveler mide salgılarını uyardığından, yemeklerden önce yenmesi bu bakımdan da faydalıdır. Yemekten sonra yendiğinde uzun süre midede kalması gerekir. Böyle bir durumda da meyvelerin şekeri daha önce yenen unlu gıdaların nişastasıyla birleşerek midede aşırı miktarda şişkinlik ve gaz oluşmasına sebep olabilir.