BIST 10.259
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.402,94
HABER /  GÜNCEL

Mevduat garantisi kaç lira?

Banka mevduatlarının tamamına garanti gelecek mi gelmeyecek mi? Unakıtan noktayı koyan açıklamayı yaptı;

Abone ol

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “mevduata garantinin artırılması” konusunda, “Şu anda öyle bir ihtiyaç yok. Zaten 50 bin YTL garanti, mevduat sahiplerinin yüzde 95'ini kapsıyor” dedi.

YURT DIŞINDAKİ MEVDUATLARIN TÜRKİYE'YE GETİRİLMESİ

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yurt dışına çıkmış Türk vatandaşlarına ait paraların Türkiye'ye gelmesi için başlatılan çalışmalar hakkında da, bunun kriz ortamında şu anda alınması gereken kararlardan bir tanesi olduğuna inandıklarını belirtti.

Unakıtan, “Ben kendimi yurt dışından gelecek paraya bağlamış durumda değilim. Bakalım, sonucu göreceğiz. Bu gelmezse yandık diye bir düşüncemiz yok. Şu anda alınması gereken kararlardan biri olduğuna ve hızlı çıkması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

Bakan Unakıtan, dışarıdan gelecek parayla ilgili uyuşturucu parasına karşı çok fazla hassasiyetleri bulunduğunu ve ona karşı önlemler aldıklarını söyledi.
İnsan ticareti, silah kaçakçılığı, terör parasına da karşı olduklarının altını çizen Unakıtan ama daha önceden Türkiye'den veya başka yerden elde edilmiş kazançların geri getirilmesinde vergi incelemesi dahil birçok incelemenin yapılmayacağını tekrarladı.

MEVDUATA GARANTİNİN ARTIRILMASI

Kemal Unakıtan, “mevduata garantinin artırılması” konusunda da, “Şu anda öyle bir ihtiyaç yok. Zaten 50 bin YTL garanti, mevduat sahiplerinin yüzde 95'ini kapsıyor” dedi.

Bunun teknik bir konu da olduğunu belirten, Unakıtan, BDDK, Merkez Bankası, Bankalar Birliği gibi bağımsız kuruluşların oturup konuşarak bir karar verebileceklerini anlattı.

Unakıtan, “Türkiye'nin ihtiyacı var mı ona bakmak lazım. Yangın olan yere herkes su sıkmaya gider, ama yangın yoksa su sıkmaya da ihtiyaç yok. Türkiye'nin ihtiyacı olanı yapmamız lazım”diye konuştu.

NOBEL ALACAK HALİM YOK

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ekonomi alanında bu yıl Nobel ödülü kazanan Paul Krugman'nın, “krizden çıkabilmek için ilk etapta kamu harcamalarının artırılması” önerisine ilişkin bir soruya ise şu yanıtı verdi:
“Ben anlamam, ben o tufaya gelmem. Benim Nobel alacak halim yok. Her Nobelli'ye ben bakarsam yandı gülüm keten helva... Bütçede benim en büyük pusulam mali disiplin. Kriz, reel sektörü de etkileyecek ve ekonomik büyümemiz daha az olacak, bu kaçınılmaz. Mesela 2009 yılı büyümeyi yüzde 4 koyduk. Yüzde 4 bu dönemde, tüm dünyanın mali krizlerle boğuştuğu bu dönemde iyidir. Bunu yakalamamız lazım.”

Toplantıya, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, Gelir İdaresi Başkanı Akif Ulusoy ve Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal da katıldı.