BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,58
ALTIN 2.386,01
HABER /  MEDYA

Metin Göktepe öldürülmeseydi bugün...

Polis tarafından işkence yapılarak öldürülmeseydi Metin Göktepe bugün 46 yaşında olacaktı.

Abone ol

Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe 10 Nisan 1968'de Sivas'ın Gürün ilçesine bağlı Çipil köyünde doğdu. Gazeteciliğe 1992'de Haberde ve Yorumda Gerçek dergisinde başladı. 7 Haziran 1995'te kurulan Evrensel gazetesinde başından itibaren yer aldı. 

CENAZE HABERİ İÇİN GİTTİ ÖLDÜRÜLDÜ

8 Ocak 1996'da Ümraniye Cezaevi'nde öldürülen tutukluların cenazesini izlemek için Alibeyköy'e gitti. Ancak, basın kartı olmadığı gerekçesiyle ilçeye sokulmadı. Yüzlerce insanla birlikte gözaltına alındı ve Eyüp Kapalı Spor Salonu'na götürüldü. Burada polislerin şiddetine maruz kaldı, dövülerek öldürüldü. Emniyet yaptığı açıklamada Metin Göktepe'nin duvardan düştüğünü ileri sürdü. Ancak tanıklar ve adli tıp dövülerek öldürüldüğünü ortaya koyuyordu.

Kamuoyu baskısıyla geri adım atan İçişleri Bakanlığı, işkence sonucu öldürülen Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe’den özür dilenmiş, ancak Göktepe’nin annesi bu özrü kabul etmeyerek sorumluların yargılanmasını talep etmişti.

DAVA ŞEHİR ŞEHİR GEZDİRİLDİ

İstanbul'dan Aydın'a ve "güvenlik" gerekçesiyle Afyon'a taşınan Göktepe Davası, 28 Eylül 2000'de beş polis memuruna "kastı aşan insan öldürmek" ve "faili belli olmayacak şekilde insan öldürmek" suçlarından verilen yedişer yıl altışar ay hapis cezasının onanmasıyla bitti. Bir polis memuru ise Yargıtay'ın kararı bozmasından sonra 20 ay hapis ve beş ay kamu hizmetlerden uzaklaştırma cezası aldı.

Mahkum polislerin cezalarının tamamlamalarına 19 Aralık 2000'de yürürlüğe giren ve Rahşan Affı diye bilinen Şartlı Tahliye ve Ceza Erteleme Yasası engel oldu.

ÖLDÜRÜLMESE BUGÜN 46 YAŞINDA OLACAKTI!

Polis tarafından işkence yapılarak öldürülmeseydi Metin Göktepe bugün 46 yaşında olacaktı.

Metin Göktepe’nin anısına, 1998 yılından bu yana, doğum günü olan 10 Nisan’da “Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri” veriliyor. 17′ncisi düzenlenen “Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri” töreni bugün Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde gerçekleştirilecek.

bk179ulccaaghf8.jpg