BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,92
ALTIN 2.423,51
HABER /  GÜNCEL

Zaman yazarı yazdı! Halk ihtilal yaptı

Seçimlerde silahsız halk ihtilali yaşandığını yazan Zaman yazarı Mahçupyan, seçmenin neden AK Parti'yi tercih ettiğini analiz etti.

Abone ol

Seçim sonuçlarını halk ihtilali olarak gören Mahçupyan, korkulan geçmişe dönmeme adına halkın yeni Türkiye'nin inşası için AK Parti'ye sahip çıktığını savundu.

Doğal sosyojik ivme sayesinde AK Parti'nin uzun süre iktidarda kalacağını iddia eden Mapçupyan, "Ve de bunu anlamayanın Türkiye’nin geleceğinde yeri yok." diye yazdı.

Zaman si yazarı Etyen , yerel seçim sonuçlarını "Halk ihtilali" başlıklı yazısında değerlendirdi.

Yerel seçimler bitti ama tartışma sürüyor. AK Parti'nin zaferle ayrıldığı seçimler daha uzun süre konuşulacak gibi. 17 Aralık sürecinden bu yana hükümet açık destek çıkan yazar Mahçupyan, bugünkü köşesinde ilginç tespitlerde bulundu.

Son aylarda yaşananları halkın darbe girişimi olarak algıladığını belirten Mahpuçyan'a göre bu süreçte vatandaşın kafasında AK Parti ile birlikte kendi demokratik hak ve imkânlarının da buharlaşması ihtimali oluştu.

KORKULAN GEÇMİŞE DÖNMEK İSTEMİYORLAR

İnsanların aslında kendi geleceklerine sahip çıkmak için AK Parti'ye oy verdiği görüşünü dile getiren yazar, yazısına şöyle devam etti:

"Üstelik bu gelecek geçmişten bağımsız, ‘ayakları havada’ bir paylaşım talebinin çok ötesindeydi. Geçmiş seksen yılın ürettiği hafıza bu seçimde önemli bir rol oynadı ve muhalefet ise her sözü ve duruşuyla hâlâ aynı geçmişin parçası olduğunu ortaya koydu. Dolayısıyla AKP’nin iktidardan gitmesi sadece belirli avantajların kaybedilmesi değil, korkulan geçmişe dönülmesi ve orada kapana kısılıp kalınmasını ifade etmekteydi."

MERKEZ SAĞ DEĞİL

AK Parti’ye verilen desteğin bir geçmişin reddi ve onunla birlikte gelen bir ‘yeninin’ inşası arayışı olduğunu yazan Mahçupyan, merkez sağ partisi tartışmalarına da böyle katıldı:

"Oysa ne AKP’nin ne de ona güç veren bu sosyal dinamiğin ‘merkez sağ’ olmak gibi bir dertleri yok. Çünkü o ‘merkez’ devletin sahibi olanların yarattığı bir dizayndı. AKP niye eski devletin dizaynına tabi olsun ki?"

SİLAHA İHTİYACI OLMAYAN HALK HAREKETİ

Daha sonra AK Parti'yi ve üstlendiği misyonu anlatan Mahçupyan, yazısını bu hareketi anlamanları uyararak tamamladı:

"Kısacası karşımızda bir halk hareketi, zamana yayılmış bir halk ‘ihtilâli’ var. Silaha ihtiyacı olmayan, onun yerine yürütücü siyasi partinin her seçimi kazanmasını ve her seçimde açık ara birinci parti olmasını gerektiren bir ‘ihtilâl’… Diğer bir deyişle o partinin herhangi bir seçimi kaybetmesinin maliyetinin çok yüksek olduğu bir süreç. Toplum işte bu tarihsel sürecin farkında, değerlendirmesini ona göre yapıyor ve rasyonel karar veriyor.

ANLAMAYANIN TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNDE YERİ YOK

Seksen yıllık bir parantez kapanıyor… AKP iktidarı ‘doğal’ sosyolojik ivme sayesinde bir tek parti dönemi olarak yirmi yıl sürmesi normal olan iktidar serüvenini sürdürüyor. Ve genişlemesini sürdüren muhafazakâr kesim bu tarihsel serüvenin ne anlama geldiğini çok iyi biliyor. O nedenle bu sahiplenme boşuna değil. Ve de bunu anlamayanın Türkiye’nin geleceğinde yeri yok."