BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

Mers virüsü nasıl yayılır, aşısı var mı?

Bulaşıcı bir hastalık olan mers, son günlerde paniğe neden oluyor. Peki mers nasıl yayılıyor, mersin tedavisi var mı, mersin belirtileri neler?

Abone ol

Mers, ebola gibi virüslerin hızla yayıldığı ve değişime uğradığı günümüz dünyasında tıp bu hastalıkların çaresini arıyor. Mers virüsü ile ilgili en çok merak edilenlerin başında ise tedavisi ya da mers aşısı olup olmadığı...

Dr. Özgür Şamilgil, mers virüsü ile ilgili kafalardaki soruları cevapladı. Mers nedir, mersin belirtileri nelerdir ve mers virüsüne karşı herhangi bir aşı var mı?

Ormanlar giderek küçülmekte ve insanlarla yabani hayvanların yakın temas olasılığı gittikçe artmış durumda. Fakirlik nedeniyle insanların gıda bulma, avlanma, baraka yapımı ve ateş yakmak için ağaç kesme,  satacak meyveler toplama ihtiyacından ormanların iç kısımlarına daha çok girme mecburiyeti, ilkel şartlara rağmen daha çok seyahat etme ihtiyacı doğmuş durumda. 
Bu yılki gibi uzun ve kurak geçen mevsimler, su kaynaklarının kuruması, kişisel temizliği zorlaştırıyor, yarasaların açlık ve susuzluktan daha çok gıda arayışına çıkmasına neden oluyor, virüs yayılmasını kolaylaştırıyor. 

Açlık ve yoksulluk bağışıklık sistemini zayıflatıyor ve kişisel temizlik eksikliği, hastalığa yakalanmayı kolaylaştırıyor, ölüm oranlarını yükseltiyor. 

MERS HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELER?

Hastalığın grip benzeri 7 gün kadar süren kuru öksürük yüksek ateş burun akıntısı göğüste ağrı ve yanma, halsizlik şikayetleri ile kendini gösterdiği, hastaların yaklaşık yüzde 10 ile yüzde 50’sinin, zatürree ve böbrek yetersizliğinden kaybedilebildiği biliniyor. Daha az sıklıkta karın ağrısı, ishal, kusma ve balgamlı öksürük şikayetleri de görülebiliyor. Yakalananların yüzde 28-30'unun yani yaklaşık 3 kişiden 1'inin öldüğü tespit edilmiş durumda. 

Kimlerden şüphelenmeli? 

Hastalığın kuluçka, yani belirtiler ortaya çıkmadan önce vücutta gelişme süresinin 10-14 gün kadar olduğu bu nedenle bu bölgeden gelen kişilerde 2 hafta sonra grip benzeri şikayetler gelişirse bu virüsün dikkate alınması öneriliyor. Hastalık belirti göstermeden uzun süre insanlar arasında dolaşabildiği için bu süreye dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca MERS şüpheli veya tanısı konmuş hastayla (2 metre kadar) yakın temasta veya uzun süre aynı kapalı ortamda kalmış sağlık personeli veya hasta yakınlarının takip altında tutulması gerekiyor. Hayvandan insana bulaşmanın 2 hafta kadar kuluçka dönemi olduğu düşünülürken şimdilerde insandan insana bulaşmada 2-13 gün arasında ortalama 5 günde hastalık ortaya çıkabiliyor. 

mers.20141028034628.jpg 

MERS HASTALIĞININ AŞISI VAR MI?

Halen bazı antiviral ilaçların faydalı olabileceği düşünülse de belirgin bir ilacı ve henüz bir aşısı yok. Bu nedenle bağışıklık sistemi zayıf olanların veya kanser tedavisi görmekte olanların, kronik akciğer ve kalp hastalığı olanların, yaşlıların, gebelerin ve çocukların, kalabalık ve havalandırmasız ortamlarda uzun süre kalmamaya dikkat etmeleri, ellerini sık sık su ve sabunla veya yoksa en basiti kolonyayla temizlemeleri gerekiyor.