BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası'ndan yeni swap adımı yüzde 30'a çıktı

Merkez Bankası (TCMB) bünyesindeki döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırı yüzde 20'den yüzde 30'a çıkarıldı.

Abone ol

Merkez Bankası'ndan son dakika haberi geldi. Merkez'in bankalara gönderdiği yazı ile “Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satış (TCMB tarafından spotta döviz alınması, vadede döviz satılması) işlem miktarı döviz ve efektif piyasaları işlem limitlerinin yüzde 30’si ile sınırlandırılmıştır” denildi.

Merkez Bankası son haftalarda 2 kez swap işlemilerinde artışa gitti. Geçen hafta ilgili sınır yüzde 10 olarak uygulanırken bu hafta başında ise sınır yüzde 20’ye yükseltilmişti.

TCMB’nin bankalara ilettiği yazıda limit kullanımlarının döviz ve efektif piyasaları işlem limitlerinden düşülmeden bağımsız olarak uygulanacağı da belirtildi. İlgili piyasada kullanımın artması TCMB rezervlerinde de kullanıma paralel artış olarak yansıyor.

Yabancı TL bulamadı
Merkez Bankası'nın swap yani yabancının TL almasında değişikliğe gitmesi ile dolar önce 5.30'lara düşsede yeniden 5.46'lara yükseldi. Merkez'in hamlesi ile yabancının TL almasındaki maliyet oldukça yükseldi.

TL alamayan yabancı bu kez elindeki Türk varlıkları sattı. Bu da Borsa İstanbul'un BIST 100 endeksi günlük yüzde 5,67 düşmesine neden oldu. Borsa Temmuz 2016'dan beri görülen en büyük değer kaybını yaşadı.

Lira bulamadı hisse ve bono sattı
Bloomberg haber ajansı, bu düşüşün arkasında Türk Lirası'nda son bir haftadır yaşanan oynaklığı gören yatırımcıların Pazar günkü yerel seçimlerden önce elindeki hisseleri satma isteğinin yer aldığını belirtti.

Reuters haber ajansı ise swap piyasasında Türk Lirası bulmakta zorluk çeken yabancı yatırımcının TL pozisyonlarını kapamak için ellerindeki hisse senedi ve bonoları satmak istemesinin borsanın düşüşünde rol oynadığını aktardı. Londra'daki swap piyasasında Türk Lirası'nın gecelik faizi, yüzde 1.300'ü aşmıştı.