BIST 10.166
DOLAR 32,37
EURO 34,69
ALTIN 2.399,68
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası faize dokunmadı

Merkez Bankası Para Politika Kurulu toplantısı sonrası ilk karar geldi.

Abone ol

Merkez Bankası, faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Faiz kararlarını açıklayan Para Politikası Kurulu, politika faizini yüzde 4,5'te tuttu.

Faiz koridorunun üst bandı olan borç verme faiz oranı yüzde 7,75'te sabit kalırken, koridorun alt bandı olan borçlanma faizi de değişmeyerek yüzde 3,5 oldu. PPK, geçtiğimiz ay politika faizini ve faiz koridorunun alt bandını sabit tutmuş, faiz koridorunun üst bandını ise yüzde 7,25'ten yüzde 7,75'e çıkarmıştı.

GEÇ LİKİDİTE PENCERESİ SABİT KALDI

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 10,25 düzeyinde sabit tutuldu. PPK tarafından yapılan basın açıklamasında şöyle denildi:

İÇ TALEP VE İHRACAT BÜYÜME EĞİLİMİNİ KORUYOR

"Son dönemde açıklanan veriler yurt içi nihai talep ve ihracatın ılımlı büyüme eğilimini koruduğunu göstermektedir. Mevcut politika çerçevesi cari işlemler dengesini olumlu yönde etkilemektedir. Sermaye akımlarındaki zayıflamanın, temkinli para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle önümüzdeki dönemde kredi büyüme hızlarının kademeli olarak daha makul düzeylere geleceği öngörülmektedir."

CARİ AÇIKTA İYİLEŞME SÜRECEK

"Bu doğrultuda, altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığındaki kademeli iyileşme eğiliminin süreceği tahmin edilmektedir."

ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞÜN SÜRMESİ BEKLENİYOR

"Enflasyonun önümüzdeki dönemde düşmeye devam etmesi beklenmektedir. Öte yandan, son aylarda yaşanan döviz kuru oynaklığına bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin bir süre daha hedefin üzerinde seyredeceği tahmin edilmektedir. Bu durumun fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Kurul, enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşun korunarak gerekli görülen sıklıkta ek parasal sıkılaştırmaya gidilmesinin uygun olacağını belirtmiştir."

GELİŞMELER YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

"Fiyat istikrarını ve finansal istikrarı etkileyen gelişmeler yakından takip edilerek Merkez Bankası tarafından sağlanan Türk lirası likiditesinin kompozisyonunda gereken ayarlamalar yapılmaya devam edilecektir. Bununla birlikte, küresel para politikalarına dair belirsizliklerin yurt içine yansımalarını sınırlamak açısından Türk lirası likidite politikasındaki öngörülebilirliğin artırılmasının önemli olduğu değerlendirilmiştir."