BIST 9.773
DOLAR 32,58
EURO 35,03
ALTIN 2.456,84
HABER /  POLİTİKA

Merkel'in oturduğu koltukla dalga geçtiler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Angela Merkel'i ağırladığı Yıldız Sarayı'ndaki ihtişamlı koltuklar sosyal medyada tartışıldı.

Abone ol

Abdülaziz döneminden kalma koltuklar restore edilip Merkel'in ziyaretinde kullanılınca sosyal medyada hakarete varan eleştiriler birbirini izledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Almanya Başbakanı Angela Merkel’i ağırladığı Büyük Mabeyn Köşkü’nün koltukları, görüşme kadar gündem konusu oldu.

2014’te Fas Kralı 6. Muhammed’in ziyareti sırasında koltuklarda hilal olmadığı, pazar günkü ziyarette ortadaki hilalin sonradan konulduğu ortaya çıktı. Hürriyet gazetesi hemen konunun üzerine giderek, "uzman" görüşü eşliğinde hilalin koltuğun orijinalinde olmadığını, sonrada eklendiğini okurlarına duyurdu. 

"OTURMAM"

Bir yüksek mimarın koltuk hakkındaki sözlerini aktaran Hürriyet, mimarın ağzından "ben de şatafatlı buldum. Onlarda oturmam, evime koysanız çöpe atarım" yorumunu habere ekledi. 

ERTUĞRUL GÜNAY: SONRADAN GÖRME

Eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, "Taklide kaçan bir restorasyon olmuş. Beni rahatsız etti. Çünkü bir devlet kabul mekanının ağırbaşlılığı yok, sonradan görme, abartı kokuyor. Bunlar Osmanlı’nın son döneminin köşkleri. Yani Osmanlı çöktükçe şatafat, gösteriş artmış. Bu arkadaşlar Osmanlı’nın çöküş dönemini taklit ediyorlar." dedi.

Sedat Laçiner koltuğu "Uzakdoğu'da bir krallığa ait" diye yorumda bulunurken, yazar Buket Uzuner ise "Ayranım yok içmeye taht-tırevanla giderim s....!" tweetini atarak hakaret etti

ORJİNALİNDE HİLAL VAR

Oysa Merkel'in ağırlandığı koltuklar Osmanlı Devleti'nden miras kalan ve restore edilip yeniden kullanılan eserlerdendi. Üstelik bu yapının sözcülerinden olan CNN TÜRK televizyonu restorasyonla ilgili haber de yapmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başdanışmanı Mustafa Varank ise koltuğun orjinal fotoğrafını twitter sayfasına koyarak ecdadın eserlerine sahip çıktıklarını yazdı.

varank tweet

bülent kenes tweet

mabeyin köşkü merkel